Душу нису убили – да се не заборави одржана промоција о страдању Срба у XX веку у Храму Светог Саве

06.09.2018.

У оквиру дана Републике Српске у Београду у крипти Храма Светог Саве у Београду, у среду 5. септембра 2018. год. одржана је промоција   пројекта “ДУШУ НИСУ УБИЛИ” под покровитељством Удружења Српско-руски мост из Бања Луке, Представништва Републике Српске у Србији, Храма Светог Саве, и VDH GROUP-е.

Пројекат који је публици представљен састоји се из четири документарна филма и књиге аутора и новинарке Мире Лолић Мочевић ” Душу нису убили“, и књиге ” Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. веку” аутора и професор др. Драга Мастиловића, декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

После тропара српским мученицима, који су отпевали студенти Православног Богословског Факултета у Београду, у име Патријарха српског г. Иринеја, обратио се свима присутнима Епископ ремезијански г. Стефан, викарни Епископ Његове Светости.

У пројекту поред ауторā, први је говорио о књигама и историји Срба 20. века, професор Милош Ковић, доктор историјских наука и професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Ова дела настала су да буду саставни део културе памћења српског народа и да истину о страдању учине видљивом и признатом у целом свету. Садрже сведочења 59 сведока, шест научних радника и историографске документе о српском народу и његовом страдању у два свестска рата  и једном грађанском рату на просторима бивше СФР Југославије.

Према подацима из периода Аустроугарске монархије , Срби су у 20-и век ушли као већински народ на простору Босне и Херцеговине, а из њега изашли са мањком од скоро 15 процената становништва.

Захваљујући пре свега вољи и борби српског народа у БиХ, створена је Република Српска, чији институционални оквир је данас једини гарант опстанка српског народа у БиХ.

Република Српска данас представља оно што је говорио покојни академик Милорад Екмечић, остатке  остатка српског народа западно од реке Дрине, и да није ње и њеног институционалног оквира који штити српски народ, сигурно је да га за кратак историјски период не би било на овом простору – рекао је проф. Мастиловић.

Присутна публика је на крају промоције громогласним аплаузом поздравила ауторе ових несвакидашњих публикација и рецезента проф. др Милоша Ковића, каквим до сада није виђен у крипти Храма.

Књиге се тренутно преводе на француски, немачки, руски, и енглески језик, те ће бити доступне на свим континентима наше земље, проносећи истину о народу српског народа као страдалног, а не геноцидног.