Прослава Савиндана у Храму

28.01.2020.

На празник Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, Божанствену Литургију у Крипти Храма Светог Саве служио је Његова Светост Патријарх српски Иринеј, са Епископом ремезијанским Стефаном. 

Његовој Светости саслуживали су протојереји-ставрофори Владимир Вукашиновић, Божо Бакајлић, Бранко Митровић и Радивој Панић, протојереј Ненад Јовановић, јереј Владимир Левићанин, прођакон Младен Ковачевић, ђакон Радомир Вручинић, ипођакон Владимир Јелић, и чтечеви Милош Шарић и Милош Стаменковић.

Својим појањем богослужење су улепшали чланови хорова ''Мокрањац'' и Хора Храма Светог Саве, дечји хор ''Растко'', те појци Храма.

Након благосиљања славског жита и колача, Његова Светост Патријарх Иринеј поучио је верни народ, говорећи о свеобухватном доприносу који је светитељ Сава дао за утемељење  српске духовности, културе и државности. ''Благодарећи томе утемељењу'', истакао је Патријарх, ''ми смо могли да пребродимо и да преживимо оно страшно време од пет стотина година под Турцима. Да нисмо имали то утемељење, ту духовност, коју нам је усадио и у срце и у културу Свети Сава, велико је питање да ли би данас постојали као народ. Али будући да смо били утемељени на истини, Божанској истини, која је потврђена у нашем народном животу, опстали смо.''

У осврту на рад и дело Светог Саве, на његову просветитељску, државничку и сваку другу мисију, Његова Светост је напоменуо: ''Оно што је посебно важно и значајно, у чему је основ свему томе, јесте да је Свети Сава био свети човек. Он је био раван апостолима. Оно што су апостоли учинили у свету, то је Свети Сава учинио у нашем народу.''

''Ако будемо на том темељу зидали своју личност, свој рад и своју будућност, онда можемо да се надамо добру и благослову Божјем. Нека би дао Господ да тако и буде'', закључио је Патријарх.

Послушјте целу беседу Његове Светости Патријарха Иринеја