manastir hilandar na svetoj gori

Хиландар је мушки православни манастир који се налази на Светој Гори Атос на Грчком полуострву Халкидики. Овај манастир представља православни духовни центар, средњовековни град, духовно, културно и државно благо Срба. Манастир је основан на рушевинама старијег манастира 1198. године на иницијативу Светог Саве и његовог оца, великог жупана Стефана Немање (1166 – 1196). Манастир Хиландар је први српски универзитет и један од најстаријих у свету. Сам Свети Сава је оснивач Духовне Академије Манастира Хиландара. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих 19 светогорских манастира, налази на Унесковој листи светске баштине.

manastir hilandar na svetoj gori
  • Телефон: +381 (0)11 7159130
  • Електронска пошта: pilgrims@hilandar.org
  • Задужбинар: Стефан Немања
  • Датум изградње: 1198
  • Датум обнове: 2004

Где се налази манастир Хиландар?

Света царска српска лавра Хиландар се налази на Светој Гори Атос ( Άγιον Όρος, Agion Oros), аутономној монашкој заједници у северној Грчкој, на источном краку полуострва Халкидики. Хиландар је четврти по реду у хијерархији светогорских манастира и један од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа.

Оснивачи Хиландара

Основали су га на рушевинама старијег манастира 1198. године монаси изузетног угледа, бивши велики жупан Стефан Немања (1166 – 1196) који је по монашењу примио име „Симеон“ и његов најмлађи син Растко, односно Свети Сава, исти који су створили самосталну средњовековну државу и аутокефалну Српску цркву. На једном месту Свети Сава је написао да не гради Хиландар себе ради, већ због свог народа, јер где ће се свештенство боље обучити него на Светој гори и одакле ће лепше догму у Србију пренети него са Свете горе. Подигнут као образовни центар, хиландар и данас пројектује дубоку преданост молитви и зрачи моћне енергије, како су и замислили његови родитељи, Стефан Немања и син му Сава, српски светитељи.

Значај Хиландара

Кроз векове, заштићен високим зидинама од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. Манастир Хиландар је први српски универзитет и један од најстаријих у свету. Сам Свети Сава је оснивач Духовне Академије Манастира Хиландара, која живи све време, без престанка до данас. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих 19 светогорских манастира, налази на Унесковој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином планине Атос. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона и фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Света царска српска лавра Хиландар је и данас важно место ходочашћа и представља најбогатију ризницу и архив средњовековног наслеђа српског народа. Манастир је без прекида настањен од 12. века и данас броји више од 50 монаха. Манасти је

Пожар и обнова Хиландара

У ноћи између 3. и 4. марта 2004. године, избио је пожар великих размера. Пожар се, захвативши суву дрвену кровну конструкцију покривену каменим покривачем, проширио и на целу северну страну манастирског комплекса све до цркве Светих Архангела и пирга Светог Саве. Манастир се од тада па до данашњих дана и даље обнавља.

Фондација Задужбина Светог манастира Хиландара

Булевар војводе Мишића 71, 11040 Београд
Тел: +381 (0)11 7159130
е-пошта: office (at) zaduzbina.org
www.hilandar.org    www.хиландар.срб

Галерија - Манастир Хиландар

Видео презентација - Манастир Хиландар

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени