Ђакон

1. јун 2021.

Ђакон означава најнижи свештенички чин који добијају почетници. Ђакони не могу самостално да врше богуслужење, али могу помагати свештеницима и епископима. Овај појам се везује за установу која потиче из апостолског времена. Како су тада апостоли имали превише обавеза, а број верних и ученика се повећавао они су ангажовали старије побожне жене – ђаконисе и ђаконе који су углавном имали литургијску и катихетску функцију.

Појам ђакон

Ђакон (служитељ) потиче од грчке речи διάκος ( диаконос ) што значи „онај који служи, слуга“.

Ко је ђакон?

Ђакон (служитељ) или помагач у црквеним пословима и добротворној делатности. Њихов задатак је био у вези са вођењем заједнице, јер се ο њима у 1 Тим говори непосредно после „епископа”. На основу 1 Тим 3,8-13 од ђакона се очекује да буду поштени, не двојезични, који имају тајну вере у чистој савести… Другим речима, реч је о помоћним свештеницима који представљају испомоћ приликом Литургија, али могу обављати и друге послове.

Први ђакони

У раној цркви је било седам ђакона и ο њиховом избору говори се у Дап 6,1-6. Бриге око управљања црквеном општином умножиле, апостоли су предложили да се изаберу посебни људи који ће преузети бригу око административних и других послова: „Не доликује нама (апостолима) да оставивши ријеч Божју служимо око трпезе.“ (Дап 6,2), како би дванаесторица могла непрестано да пребивају „у молитви и у служби ријечи“. (Дап 6,4) И изабрали су седам људи: Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен и Никола, које ће црквено предање назвати ђаконима.

Функције ђакона

У Православној цркви ови служитељи имају различите функције и циљеве које морају испунити, јасан пример тога је читање Јеванђеља , присуство у олтару на Евхаристији и проповедање. Ђакон не савршава Свету Тајну Евхаристије, но само служи при њој. Због тога се ђакон рукополаже на Литургији после освећења дарова и то после речи: „ и да буду…“. Овим се новом ђакону као и вернима  даје до знања да је он назначен не за савршавање Светих Тајни, а нарочито не Евхаристије, но само за служење при Светим Тајнама и за вршење других обавеза као помоћник презвитера и епископа.

Ко је био први ђакон?

Свети првомученик и архиђакон Стефан. Православна Црква, другог дана по Божићу, молитвено се сећа Светог првомученика – архиђакона Стефана. Стефан је био Јеврејин, и то припадник оног дела јеврејског народа који су живели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није спознао истину Христовог учења. Свети Стефан се назива Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму.

Ко су ђаконисе?

Ђакониса је старија жена која се старала о сиротињи, неговала болеснике и водила надзор над женским члановима црквене општине.

Ко је јерођакон?

Јерођакон (грч. hiereús = свештеник + diákonos = слуга, онај који служи; ђакон) је монашки ђаконски чин. То је православни монах у чину ђакона, калуђер-ђакон, замонашени, посвећени ђакон.

Ко је архиђакон? 

Архиђакон (грч. άρχιδιάνονος) је виши служитељ, најстарији, први међу ђаконима. Најстарији ђакон из монашког реда се назива архиђаконом, кога у тај чин производи епископ. Архиђакон ужива међу ђаконима само част, а не и власт, и првенствује приликом богослужења.

Ко је протођакон?

Протођакон је мирски ђаконски чин. Овај чин је једнак протојерејском чину код презвитера. Протођакон значи први ђакон, односно одликовани ђакон, први по части.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени