Орден Светог Саве

Орден Светог Саве установио је краљ Милан Први Обреновић 23. јануара 1883. године за заслуге стечене за просвету, књижевност, цркву и лепе уметности.

Орден је у облику малтешког крста од сребра, превучен белим емајлом са плавим ивицама. На горњем делу се налази крин који повезује орден са краљевском круном. Између кракова крста стављени су двоглави орлови српског грба. У аверсу, на средини крста у овалном медаљону постављен је портрет Светог Саве. Измену је доживео 1904. када је уместо иницијала краља Милана постављена година настанка ордена.

Измену је доживео 1904. када је уместо иницијала краља Милана постављена година настанка ордена.

Постоји и додељује се орден Светог Саве првог, другог, трећег, четвртог и петог степена. од 1914. године орденом су могли бити одликовани и људи за заслуге стечене у рату, у одбрани отаџбине. Орденом највишег првог степена одликовани су пуковник Радивоје Бојовић, Александар Карађорђевић, Степа Степановић… Као државни орден укинут је после Другог светског рата, али га СПЦ и даље додељује. Осим ордена постоје различита друга признања са именом Светог Саве

Министарство просвете установило је Светосавску награду коју даје просветним радницима, удружењима и образовним инстутуцијама о чему одлучује по конкурсу и предлозима пристиглим на тај конкурс.