Босиљак

Босиљак је медитеранско, тропско биље присутно у црквено-обредној традицији највише због аутентичног и пријатног мириса. Примењује се за кропљење у сваком црквено-обредним чину освећења у Цркви или дому, а током празновања Крстовдана, Часни крст се украшава венцем од босиљка.

Изаберите из понуде и поручите босиљак за обележавање славе у вашем дому.

Босиљак – особине биљке и њен значај за православље

”Краљевска лековита биљка” је њен назив на грчком, а врста коју сви знамо се назива Ђеновски босиљак. Међутим постоји још преко 150 различитих врста и много подврста босиљка. Ово зачинско растиње је познато због концентрацијe есенцијалних уља у листовима која делују лековито против мигрене, али и ароматично у јелима. 

У старом Египту се користио као дар за покојника, а у Индији постоји веровање да је света биљка. У православном окружењу обредно коришћење босиљка као и остале миришљаве траве је пре свега због њиховог мириса. У неким приморским крајевима православци су, током освећења за кропљење употребљавали и букете цвећа помешане са босиљком. 

Још из времена Старог Завета, мириси свежине ове краљевске биљке, као и мирисе тамјана, смирне, светог мира и остало, симболично присутнују благодат Божију, чистоћу и вечне свежине Цркве. 

Занимљиво је поменути и то, да је дан Воздвижења Часног крста период када је босиљак зрео за бербу, и вероватно због тога у Цркви нарочито се користи баш ова биљка. 

Босиљак за обележавање славе

Уочи сваког празновања Крсне славе освећење водице је неизоставан чин. А босиљак је неизоставни део инвентара чина освећења. Свештеник током молитвеног освећења воде користи букетић осушеног или свежег босиљка. Са њим кропи и прска освећеном водом и обавља благослов и освећење домаћинства и укућана.   

Босиљак – цена и продаја

У понуди вам је доступан осушени босиљак за сваки период у години, по приступачној цени. Поручите га путем наше онлајн продавнице, или нас посетите уживо, у продавници Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени