Икона Покров Пресвете Богородице

Икона Покров Пресвете Богородице приказује један од најчудеснијих догађаја из живота Цркве – догађај када се Пресвета Богородица указала како са омофором покрива народ на бденију. На икони је приказана Пресвета Богородица која бди над народом и покрива га омофором. Око ње су бројни светитељи и анђели.

Погледајте иконе Покров Пресвете Богородице из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Покров Пресвете Богородице – историја и значај за православље

Икона Покров Пресвете Богородице приказује један чудесан догађај који се збио у Цариграду 911. године. Наиме, у Богородичиној Цркви Влахерни служено је свеноћно бденије. Црква је била пуна народа, а међу окупљенима су били и свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

Око четвртог сата ноћи указала се Пресвета Богородица како бди изнад окупљеног народа и покрива га омофором. Видевши то виђење, свети Андреј показа руком и упита свога ученика Епифанија: „Видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?“ На то му одговори Епифаније: „Видим, оче, и ужасавам се!“

Значај овог празника је у томе што се њиме прославља Богородица као заштитница рода хришћанског. Он не представља само спомен на један историјски догађај. Њиме хришћани прослављају Пресвету Богородицу као благу мајку која их штити од сваке невоље.

У грчким црквама празник Покрова Пресвете Богородице се не прославља, али код њих постоји свест о овом догађају. Празник је код Срба почео да се слави крајем 17. и почетком 18. века, под утицајем богослужбених књига из Русије. У Русији се овај празник почео славити знатно раније и већ у 12. веку имамо храмове посвећене овом празнику.

Празник Покров Пресвете Богородице се прославља 14. 10.

Иконе Покров Пресвете Богородице – понуда и наручивање иконе

Погледајте понуду икона Покров Пресвете Богородице и одаберите ону која ће оплеменити ваш дом. Куповину можете обавити онлајн, тако што ћете поручити на нашем сајту брзо и једноставно, или уживо, посетом продавнице у Храму Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени