Икона Ваведење Пресвете Богородице

Икона Ваведење Пресвете Богородице приказује догађај када је Пресвета Богородица уведена у Јерусалимски храм и посвећена Богу. На икони је приказана Пресвета Богогородица у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане и друге родбине која је уводи у храм и приводи првосвештенику Захарију.

Погледајте иконе Ваведења Пресвете Богородице из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Ваведење Пресвете Богородице – историја и значај за православље

Икона Ваведење Пресвете Богородице приказује један чудесан догађај – увођење Пресвете Богородице у Јерусалимски храм и Светињу над Светињама и њено посвећење Богу.

Богородица Марија је била од Бога измољено дете светих праведних Јоакима и Ане. Пре њеног зачећа, они су се заветовали да ће дете које добију посветити Богу. Тако је и учињено по рођењу Маријином. Она је боравила при храму у Јерусалиму од своје треће године све до времена када је заручена за праведног Јосифа.

Када је дошло време да Марија буде одведена у Јерусалимски храм, њени родитељи Јоаким и Ана су позвали родбину и друге девојке да је заједно са њима испрате до тамо. У храму их је дочекао првосвештеник Захарија, отац Светога Јована Крститеља.

Храм је био уздигнут од земље и требало је прећи петнаест степеника. Родитељи су Марију довели до степеница, а она је сама прешла све степенике. На улазу ју је чекао првосвештеник Захарија који ју је увео у храм, а потом и у Светињу над Светињама.

Светиња над Светињама је била најсветији део храма. Ту не само да је био забрањен улаз женама, него ни обични свештеници нису смели да улазе унутра. Само је првосвештеник смео да уђе и то само једном у току године.

Својим уласком у Светињу над Светињама, Пресвета Богородица је најавила две ствари: превазилажење старозаветних прописа и то да ће она бити та чије ће тело постати истинска Светиња над Светињама јер ће у њеном телу бити зачет Господ Исус Христос.

Празник Ваведење Пресвете Богородице прославља се 04. 12.

Иконе Ваведење Пресвете Богородице – понуда и наручивање иконе

Икона Ваведење Пресвете Богородице оплемениће сваки православни дом. Уколико је желите у својој кући, можете је поручити врло лако, на нашем сајту, или нас посетите у продавници Храма Светог Саве, где жељену икону можете купити уживо.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени