Божићне иконе

Божићне иконе приказују један од најродоснијих празника – рођење Богомладенца Христа. На икони је приказана Богородица поред новорођеног Богомладенца, праведни Јосиф, мудраци који вођени звездом долазе да се поклоне и дарују Богомладеца као и пастири којима анђели откривају овај догађај.

Погледајте божићне иконе из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Божић – историја и значај за православље

Икона Божић приказује један од најзначајнијих догађаја у историји спасења – рођење Богомладенца Исуса Христа. Ово је свакако уз Васкрсење најзначајнији догађај за нас као хришћане, а Божић је уз Васкрс највећи хришћански празник.

У време римског цара Октавијана Августа би спроведен попис на територији целог Римског царства. Тим поводом, свако је морао да иде у место свог рођења како би тамо био пописан. Света породица је стога морала да иде у Витлејем будући да је Јосиф, супруг Богородице Марије био из Витлејема. Марија тада већ беше трудна и требала је ускоро да се породи.

Пошто није више било места у гостионицама, света породица је преноћиште нашла у једној штали. И ту у тој штали би рођење Господа и Спаса нашег Исуса Христа.  Исте вечери дођоше да му се поклоне мудраци са истока вођени звездом. Они су му донели дарове: злато, као цару; тамјан, као првосвештенику и смирну, као ономе који ће бити погребен.

Исте вечери када се Христос родио, анђели су се јавили пастирима и објавили им рођење Спаситеља. Зато су и пастири дошли да Му се поклоне и да објаве у народу Његово рођење.

Божић се празнује  07. 01.

Божићне иконе – понуда и наручивање иконе

Божићне иконе оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени