Икона Богојављање

Икона Богојављење приказује један од најважнијих догађаја из Христовог живота – Његово крштење. На икони Богојављење је приказан Христос којег крштава свети Јован (са Његове десне стране). Са Његове леве стране су приказани анђели, а изнад Њега Дух Свети који силази у виду голуба.

Погледајте иконе Богојављање из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Богојављање – историја и значај за православље

Икона Богојављење приказује Христово крштење. Оно се десило у тридесетој години Његовог живота, на реци Јордану, од стране Светога Пророка Јована који је управо због тога и добио назив Крститељ.

Овај догађај је веома значајан из више разлога. После овог догађаја Господ Исус Христос почиње да проповеда Своје Јеванђеље и да чини чуда. Такође, за нас хришћане управо овај догађај послужио је да се јудејско обрезање замени крштењем.

Највећи значај Богојављења је у томе што се приликом крштења Христовог јавила цела Света Тројица: Христос је био присутан као Онај који се крштава, Дух Свети је био присутан у виду голуба, а Отац се јавио гласом који говори: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи (Мт 3, 17).

Код нас Срба овај празник је специфичан по томе што се на њему освећује Богојављенска водица која се дели верном народу. Она се чува у сваком дому и никада се не квари.

Празник Богојављење се слави 19. 01.

Иконе Богојављење – понуда и наручивање иконе

Икона Богојављење оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени