Икона Крстовдан

Икона Крстовдана приказује један од највећих догађаја у историји Цркве – воздвижење (уздизање) Часног крста у Јерусалиму. На слици је приказан Јерусалимски патријарх Макарије који подиже Часни Крст и око којега се налази окупљени народ.

Погледајте иконе Крстовдана из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Крстовдан – историја и значај за православље

Икона Крстовдана приказује воздвижење (уздизање) Часног крста у Јерусалиму. За празник Крстовдан се везују два догађаја: проналазак Часног Крста у Јерусалиму од стране царице Јелене, мајке цара Константина и повратак Часног Крста у Јерусалим из Персије од стране цара Ираклија.

У време свога боравка у Јерусалиму царица Јелена је пожелела да пронађе Часни Крст. Место где се Крст налазио знао је само један Јеврејин који се звао Јуда. Под притиском он је открио да се крст налази закопан испод Венериног храма који је подигнут на Голготи.

Царица је наредила да се тај храм сруши и да се почне копање. Под земљом пронађена су три крста. Док се размишљало како да се открије који је крст Христов, путем је пролазила пратња. Патријарх Макарије је предложио да се на мртваца ставе крстови један по један. Када су стављена прва два крста, ништа се није десило, али када је стављен трећи – мртвац је васкрсао.

После овога, да би се потпуно уверили, метнуше овај Крст на неку болесну жену и ова оздрави. Патријарх је потом свечано подигао Крст пред народом. После неколико векова Персиски цар Хозрој освоји Јерусалим и као ратни плен понесе и Часни Крст. Њега ће вратити назад цар Ираклије који је победио Хозроја и поново свечано уздигао Часни Крст у Јерусалиму.

Воздвижење Часног Крста се слави 27. 09.

Иконе Крстовдан – понуда и наручивање иконе

Икона Крстовдан оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве. Куповину можете обавити и уживо, у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени