Икона Обрезање Господње

Икона Обрезање Господње приказује догађај из најранијих дана Христовог земаљског живота – дан када је над Богомладенцем извршен јеврејски ритуални пропис обрезања и када је добио име Исус. На икони Обрезање Господње је приказано како Богородица и Јосиф приносе Богомладенца свештенику ради обрезања.

Погледајте иконе Обрезање Господње из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Обрезање Господње – историја и значај за православље

Икона Обрезање Господње приказује догађај из Христовог земаљског живота – дан када је над Богомладенцем извршен јеврејски ритуални пропис обрезања и када је добио име Исус. То је учињено ради испуњења Закона јер наш Господ није дошао да укине Закон него да га испуни (Мт 5, 17).

По Старозаветном Закону, у осми дан по рођењу свако мушко дете јеврејког порекла је обрезивано. Обрезање је било обредни чин присаједињења јеврејској верској заједници, Богом установљени чин завета између Бога и Његовог Изабраног народа.

Ово Старозаветно правило је испоштовано и у случају Богомладенца и осмога дана по његовом рођењу Богородица и Јосиф су Га привели пред свештеника који је извршио чин обрезања. Тада је Богомладенцу и дато име Исус као што је и архангел Гаврило објавио Богородици пре самог зачећа.

Но, као што су Христу испуњени и превазиђени старозаветни прописи, тако је и пропис о обрезању Његовим обрезањем испуњен и превазиђен. На његово место је у Новом завету дошао обред крштења којим сваки верник са себе спира своје грехове, постаје део Цркве и добија своје име.

Обрезање Господње се празнује 14. 01.

Иконе Обрезање Господње – понуда и наручивање иконе

Икона Обрезање Господње оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени