Икона Сретење Господње

Икона Сретење приказује догађај из најранијих дана Христовог земаљског живота – дан када је Богородица са праведним Јосифом донела Богомладенца у Храм ради свога очишћења и Његовога посвећења. На икони су приказани Јосиф и Марија који приносе Богомладенца и Симеон Богопримац који Га прима у наручје.

Погледајте иконе Сретење из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Сретење – историја и значај за православље

Икона Сретење приказује дан када је Богородица са праведним Јосифом донела Богомладенца у Храм ради свога очишћења и Његовога посвећења.

По Старозаветном Закону, у четрдесети дан по порођају родитељи су били дужни да дођу у храм ради посвећења детета и ради очишћења мајке. Иако ни једно ни друго није било потребно (Богородица је била девојка и није патила од порођајних тегоба, а Богомладенац је био Син Божији и није било потребе за посвећењем), ипак је Господ требао да испуни сав Закон.

У то време је у Јерусалиму живео праведни Симеон којем је Дух Свети прорекао да неће умрети док не види Месију. Њега тада Дух Свети одведе у храм и он препозна у Богомладенцу Месију. Тада Га прими у своје наручје због чега је и прозван Богопримац. Држећи Га у наручју, произнео је чувену молитву: „Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе…“

Празник Сретење је прослављан од најранијих дана, али се нарочито свечано прославља од времена цара Јустинијана 544. године. За српски народ празник Сретење Господње је нараочито значајан јер је на тај дан 1804. године подигнут Први српски устанак, а 1835. године на овај празник је донет и први српски устав. Сретење Господње се зато у нашој земљи прославља као Дан државности.

Празнује се 15. 02.

Иконе Сретење – понуда и наручивање иконе

Икона Сретење оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени