Икона Велики Петак

Икона Велики петак приказује најтрагичнији догађај из Христовог живота – Његову крсну смрт. На икони Велики петак је приказан Христос разапет на крсту. Са Његове десне стране се налазе Богородица са женама мироносицама, а са леве апостол Јован Богослов и војник Лонгин који Му је пробоо ребро копљем.

Погледајте иконе Велики петак из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Велики петак – историја и значај за православље

Икона Велики петак приказује Христову крсну смрт. Иако је од пророка било предсказано Његово страдање и васкрсење, иако је и Он сам о томе говорио, сам догађај Његовог распећа је ипак био потресан за све оне који су му посведочили.

Христос је био издан од свога ученика Јуде, суђено Му је на монтираном процесу пред јеврејским старешинама, а потом је био изведен пред римског управитеља Понтија Пилата. Пилат је видео да не постоје основе да Христос буде осуђен, али је плашећи се побуне народа, ипак одлучио да Га осуди на смрт. Своју одговорност је покушао да скине прањем руку.

Велики петак је дан када се сећамо и велике саблазни. Сви Христови ученици су Га оставили сем апостола Јована. Под крстом су били само он, Пресвета Богородица и жене мироносице. Но, упркос свој овој трагедији, Христова порука је порука васкрсења. То је оно што увек требамо имати у виду.

Велики петак је покретни празник. Празнује се петком пред Васкрс.

Иконе Велики петак – понуда и наручивање иконе

Икона Велики петак оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени