Икона Усековање главе светог Јована Крститеља

Икона Усековање главе Светог Јована Крститеља представља једну од најпоштованијих икона у православном свету. На иконама посвећеним Усековању Свети Јован, пророк и Крститељ приказан је са одсеченом главом у десној руци као симболом његове мученичке смрти.

Погледајте иконе Усековања главе Светог Јована Крститеља из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Усековање главе Светог Јована Крститеља – историја и значај за православље

Икона Усековање главе Светог Јована Крститеља представља мученичку смрт којом је пострадао Свети Јован Крститељ

Ирод Антипа, син  Ирода, који је убио младенце Витлејемске у време рођења Господа Исуса, био је  ожењен ћерком арабског кнеза Арете. Но Ирод отера своју праву жену и незаконито узе себи за жену Иродијаду, која је била жена његовог брата Филипа, који је у то време још био жив. 

Против овог лошег дела, побуни се  Свети Јован Крститељ и силно нагрди Ирода. Због тих речи, Ирод га баци у тамницу.

После неког времена, на двору је била организована прослава, на ком је играла и Саломија која је била кћи Иродијаде и Филипа. Пошто је био занесен њеном игром он јој обећа да ће јој све дати што буде тражила. Саломија је тражила главу на тањиру Светог Пророка Божијег. У спомен тог догађаја, ми молитвено прослављамо овај свети празник.

Празнује се 11. септембра.

Иконе Усековање главе Светог Јована Крститеља – понуда и наручивање иконе

Икона Усековање главе Светог Јована Крститеља оплемениће и употпунити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или нас посетите у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени