Манастирске капи

Манастирске капи од разноврсног сувог биља са благотворним дејстивма за ваш организам у понуди Храма. Ручно спремљене по посебној рецептури, лековите капи из манастира имају дуже трајање и већу концентрацију биоактивних састојака од расположивих индустријских опција.

Погледајте манастирске капи из наше понуде и на једноставан начин поручите капи са лековитим дејствима.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Биљне капи из манастира

Индустријске капи су направљене по званичним фармацеутским и фармакопејским стандардима за израду. Код производње, тачно се зна колико и које капи морају да имају у себи стандардизованих активних материја једне лековите биљке.

Свака биљка има један или неколико хемијских спојева и активних материја које се мере у тинктури, све док се не постигне потребни ниво концентрације активне материје.

Код домаћих манастирских капи то се не може испунити. Свако домаће паковање капи има јединствени састав који никада није исти, негде има више а негде мање циљаних активних материја. Ради добијања квалитетног производа у манастиру се води рачун о квалитету биљке која се користи за раствор, јачини алкохола и  води се рачуна о времену екстракције.

Манастирске капи – намена и дејства природних капи

Свака лековита биљка има време када је испуњена са највише лековитих материја у себи и када је треба брати. Цветови се беру тик када процветају, листови када су у пуној снази, док се ризоми и корење скупљају с јесени или током лета, зависно од кретања активне материје у биљци. За сваку биљку је проверено када је најлековитија из литературе.

Такође, није свеједно да ли је биљка која се користи свежа или сува. Потребно је да се обрати пажња који део биљке је лековит. Често стабљике немају много лековитог састава у себи, па се због тога тегла испуњава листовима или цветовима како би се добиле квалитетне лековите манастирске капи.

Биљке су сакупљене када је време суво, сунчано, до поднева и сат-два касније када је концентрација активних материја највећа у биљци. Оне морају бити здраве, чисте од паразита, бубица, прљавштине и никако се не беру поред путева, поред индустрије, поред њива и воћњака који се прскају, већ у еколошки чистим и незагађеним пределима.

За биљне капи се користи квалитетан алкохол за људску употребу јачине 45% или мало јачи уколико се у алкохолу екстрахују свеже биљке или корење, ризом, кора, плодови. Јачи алкохол може разградити фине молекуларне спојеве лековитих материја.

Тачно се зна шта и за коју намену се извлачи из биљке, јер једна може имати неколико врста лековитих тинктура према дејству. Примера ради, уколико се лаванда екстрахује седам дана она ће створити фине састојке и спојеве етарског уља која делују на психу, а уколико је продужена екстракција на 21 дан онда се добијају горке материје благотворног дејства за стомачне тегобе.

Биљне капи (тинктуре) се држе у стакленим или керамичким судовима, јер неке лековите биљке имају корозивно дејство, неке делују са металима и слично. Након потребног времена смеса се цеди кроз газу или филтер папир, преостало биље се процеди и испресује, налије се у тамне бочице које се затварају, и држи се на хладном и тамном месту. Претарана светлост, хладноћа и топлота смањују квалитет и вредност биљних капи.

Биљне капи – цена и продаја

Погледајте манастирске капи из наше понуде, и посетите нашу радњу уживо, или поручите производ путем наше онлајн продавнице.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени