Видовдански концерт хорова Храма

30.06.2020.

У суботу 27. јуна, у навечерје свесрпског празника Видовдана, у Крипти Храма Светог Саве одржан је "Видовдански концерт". Пред препуном Криптом изведен је пригодан празнични програм.

У концерту су учешће узели сви ансамбли Храма Светог Саве: Певачко друштво "Мокрањац" и Хор Храма Светог Саве, под управом др Катарине Станковић, те  Дечји хор "Растко", под диригентском палицом Милене Антовић. Са хоровима Храма наступио је и ансамбл састављен од појаца Храма Светог Саве. 

Поред неколико духовних композиција домаћих аутора, у програм су уврштене и родољубиве песме посвећене колевци наше духовности и културе - Косову и Метохији. Међу њима, публици су свакако најпријемчивије песме "Пећка кандила" и "Суза Косова", за које је текст и музику написао Жељко Самарџић Панонац. Уважени аутор се, на позив диригената, представио публици и поздрављен је громогласним аплаузом. Нарочите симпатије публике побрале су композиције изведене у аранжману за здружене ансамбле мешовитих и дечјег хора, међу којима вреди истаћи "Победну песму" владике Николаја Велимировића и "Завјет" Младена Матовића. 

Звонки гласови наших певача, удружени са громогласним аплаузима одушевљене публике, послали су још једном јасну поруку: завет светог кнеза Лазара и свих српских светих мученика живи и живеће међу православним Србима док је света и века; Косово и Метохија су били и остаће, да цитирамо познату песму, "српско срце и српска колевка".