Уља

Биљна уља из српских  манастира припремљена од ароматичних, лековитих, екстрахованих биљака доприносе квалитету живота и општем здрављу. Лековита уља су терапеутски додатак у превенцији, ублажавању или отклањању различитих тегобних симптома.

Погледајте нашу понуду и на једноставан начин поручите жељено уље са лековитим дејством.

Биљна уља и њихов значај

Због присутности полинезасићених масних киселина у великим количинама која су у саставу ћелијских мембрана, биљна уља имају веома значајну биолошку активност, а имају и мноштво антисклеротичних својстава. 

Биљна уља се добијају из семења или плодова бројних количина биљака. У природи има око 300 биљних култура из којих је могуће екстраховање уље и масноће. Биљне масне киселине доприносе у избацивању холестерола из организма, еластичности крвних судова, и учествују у размени масти и холестерола, а притом се претварају у витамине.

Манастирска уља – намена и дејства

Од манастирских уља која за основу имају хладно цеђено сунцокретово уље, издвајају се: 

Уље за детокс са екстрактима питоме нане, најважније због садржаја највеће количине лековитих материја од свих врста нане делотворне код плућних, цревних, желудачних обољења, болести бубрега и јетре, код проблема са крварењем из десни и боловима, освежава дах и помаже за избељивање зуба.

Лековита уља са екстрахованом чистом смолом тамјана су богата витаминима Б1,Б6, Е, А , Д, незасићеним мастима омега 6 и 9, магнезијумом, селеном, манганом, и фолном  киселином. Ово уље храни, хидрира и подмлађује кожу, а помаже и код коштаних проблема, мишићних грчева и нервних упала, код раница, хемороида и екцема.

Уље са горском травом због антибактеријских својстава делује на декубитне ране, проширене вене као и на ишћашења и уганућа.

Чисто бадемово уље је познато по благотворном дејству на суву и осетљиву кожу, а са екстрактима медитеранске бергамотске наранџе, исцељује дерматитис, ране, озледе, себореје, херпес, а отклања и нервну напетост и стрес. 

Хладно цеђено маслиново уље против херпеса садржи сремуш, бели лук, жалфију, плава линцура и хајдучка трава, а уколико је уз базично уље додат рузмарин, може се користити у исхрани, за побољшање циркулације, за негу суве и оштећене косе, и против целулита. Са екстрактима лаванде и рузмарина у сразмери 1:10, маслиново уље добија козметичке квалитете и благотворност у физикалним терапијама.  

Кантарионово уље на бази маслиновог или сунцокретовог уља помаже код тегоба пробавног система, делује код лакших облика неуротичних и депресивних стања, а споља помаже код опекотина, хемороида, и за брже зарастање рана.

Ароматично уље са мандарином, осим етеричних има и корисна својства за затезање коже и уклањање стрија код трудница.

Лековита уља из манастира – цена и продаја

Погледајте манастирска уља у продавници Храма Светог Саве, или их једноставно поручите онлајн, у нашој интернет продавници.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени