Псалтир

Псалтир је збирка псалама– старозаветних песама/химни које говоре о односу човека и Бога. Називају се још и Псалми Давидови, јер се сматра да је аутор псалама јеврејски цар Давид. Псалтир је намењен за свакодневно читање. 

Погледајте псалтире из наше понуде и одаберите најадекватнији за вас или ваше ближње.

Шта је псалтир?

Псалтир је старозаветни спис тј. збирка старозаветне духовне поезије- псалама.
Грчка реч ψαλμος (psalmos) означава песму певану уз неки жичани инструмент. Псалтир је збирка од 150 псалама, по предању приписаних јеврејском цару Давиду (1000-961) намењених првенствено за богослужбену употребу. Псалтир говори све оно што казују и остале књиге Старог Завета, само на посебан, мелодичан начин.

Овај верски спис је намењен и за свакодневно читање и, по речима св. Атанасија Великог, псалми бивају као ,,огледало у којима (онај који чита) види себе и покрете своје душе, и тако се осећа кад их лично изговара’’.

На српском језику Псалтир је први превео Ђуро Даничић и његов превод је и даље у употреби.
У наше дане нови превод Псалтира сачинио је епископ Атанасије Јевтић 2000. године.

Псалтир и његов значај за православље

Псалтир је заступљен у богослужењу Православне Цркве. На свим богослужењима дневног круга ( Вечерње, Јутрење, часови)  Псалтири су незаоблазни, или прецизније, Псалтир је ,,скелет и срце богослужења Православне Цркве’’.

Псалтир – цена и продаја

У нашој продавници налазе се Псалтири различитих формата и издања,  по приступачним ценама. Погледајте нашу понуду и одаберите издање Псалтира који ћете понети у свој дом, или поклонити блиској особи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени