Свећњаци - Чираци

Свећњаци су живописни постаменти носиоци свих значења, верских и световних простора, расположења и осећаја коју испољава светлост упаљених светиљка. Држачи за свеће су свуда где преображај простора и мекоћа незаменљиве светлости је потребна.

Погледајте свећњаке из наше понуде, изаберите, и на једноставан начин поручите држач за свеће за свој дом.

Свећњаци као украс православног дома 

Свећњаци добијају називе у зависности од положаја, простора и функционалности али и од значења поруке коју као ослонац светлости преносе. Када је отсутна рука која треба да држи свећу замена нам стиже од свећњака. У богослужбеним радњама их видимо свуда и заједно са светлошћу, и сви имају невероватну моћ трансформације простора. 

Свећњаци са верском наменом:

У православном дому је пожељно имати украсне свећњаке, да светлост вере светли целом кућом. Користе се за славу, стони свећњаци или чираци, мањи помоћни за једну свећу током разних црквенонародних обичаја мањег обима, а у дому или ван њега постоје и свећњаци за гробље са комеморативним значајем; 

У Цркви је потребно пуно светиљка да би сe што боље изразила комплетна симболика богослужења. Због тога имамо велики свећњак (паникадило или паникандило) са много свећа који се спушта из куполе према доле у централном делу храма у одређеним моментима. 

Из купола споредних олтара се спуштају свећњаци мањих димензија који се називају поликандила (полиелеји). Поликандила имају од 7 до 12 свећа а паникандила више од 12. На олтару стоји престони свећњак са седам држаћа за свеће. 

Руке архијереја држе свећњаке духовног значаја који се зову дикирије и трикирије. Посебним трокраким свећњаком свештеник благосиља народ после васкршњих служби итд. Интересантно је да поликандила као држачи за свеће и светлости посебног типа, симболизују небеску Цркву која се спушта над земаљском, у једном скупу на једним централним месту Храма.

Постоје и они декоративни са световном наменом: за осветљивање стаза, прозора, врата и слично,који остављају ефектни утисак, за осветљење стола које можете и сами направити или набавити када је продаја свећњака; 

Уколико је циљ маштовита декорација корисни су висећи, постављени на необична места; свећњак на зиду може бити централни украсни елемент просторије; украсни држачи за свеће за свеће су за оне који не воле упањене свеће већ их имају само као декор; стојећи свечњаци поред корисности имају и традиционални значај још из времена када није било струје а постављају се по по ходницима, наткривеним терасама и слично. 

Свећњаци из наше понуде

У понуди за вас имамо више типова свећњака за славу, и стоних свећњака и чирака, урађене од месинга, хрома и керамике, у разним димензијама, са различитим дизајном и начину ливења и израде. 

Свећњаци – цена и продаја свећњака 

Продаја свећњака у Храму Светог Саве обавља се у нашој продавници, али и на нашем сајту, где путем интернет продавнице можете погледати све детаље о жељеном производу, а затим га и поручити у само пар кликова.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени