Октобра 2002. године Српска православна црква, у сарадњи са Друштвом архитеката Београда и Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда, расписала је анонимни позивни конкурс за идејно архитектонско решење Парохијског дома на Светосавском тргу.

Сазнајте како је реализован пројекат изградње Парохијског дома.

Parohijski dom

Како се Парохијски дом градио?

Међу осталим захтевима програма и садржаја Дома, наглашено је да је циљ да Парохијски дом, с обзиром на то да се њиме зачиње нова фасада Светосавског трга, „буде вредан места на коме је планиран, да обележи време у којем је настао, али и да буде интегрални део амбијента који ту већ постоји”. Стручни жири је издвојио два рада као предлог за одлуку инвеститора, а дописом Светог Синода од 19. фебруара 2003. године саопштена је одлука да се усваја рад проф. Матеје Ненадовића и његових сарадника.

Простор за изградњу Дома лоциран је између Светосавског трга и Крушедолске улице, у непосредној близини цркве св. Саве. Величина зграде је 24 х 20 метара. Висина зграде: приземље, два спрата и поткровље.

Настојало се да нови објекат својим архитектонским изразом буде у складу са већ постојећим амбијентом. Пројектанти су тежили пропорционално складној, чврстој и озбиљној згради, која би истовремено имала одлике савременог доба у којем настаје.

Главни улаз у Парохијски дом, постављен на источној страни, посетиоце уводи директно у велики хол, око кога су смештене канцеларије братства Храма и други садржаји за грађанство.

Продавница књига, опреме и осталих предмета непосредно је поред главног улаза. Свечаним степеништем у холу иде се до просторија и сале за хор на првом спрату, и у службене просторије Дома. Библиотека и технички биро налазе се на другом спрату. У поткровљу, као најмирнијој зони, смештен је ТВ студио.

Колски приступ гаражи, коју користе службена возила, налази се у пролазу између Парохијског дома и будуће нове зграде Патријаршије. На овај начин су покривени сви видови духовних и световних потреба људи који раде у Храму Светог Саве, као и људи који у њега долазе. Међу највећим донаторима изградње Парохијског дома су предузећа „Вујић” из Ваљевa, „Тоза Марковић” из Кикинде и цементаре из Косјерића, Новог Поповца и Беочина.

Изградња Парохијског дома, као и уређење Светосавског платоа, трајало је око шест месеци, током 2003. и 2004. године. Освећење Дома, обављено у мају 2004. године, служио је Његова светост патријарх српски господин Павле.

Сазнајте занимљиве чињенице о осталим деловима Храма, кликом на неку од следећих тема.

Мени