Купола Храма, односно њено подизање, било је један од највећих подухвата. Подизање централне куполе тешке 4.000 тона, на висину од 40 метара, обавило се помоћу 16 хидрауличних дизалица – методом „потискивања”. Реализација је започета у новембру 1988, а завршена је фебруара 1989. године.

У наставку прочитајте одлике куполе Храма, како је постављена, а како осликана.

Kupola Hrama

Постављање куполе Храма

Осим подизња куполе, други велики подухват била је монтажа главних и дилатационих лукова тешких по 400 тона (на исту висину као купола) методом „извлачења”, брзином од 1,5 м/час. Повезивањем куполе са главним луковима и израдом трајних ослонаца, посао око куполе на Храму био је завршен.

Купола је подизана у мају и јуну 1989. године, укупно 20 дана. Вертикални ход је био у просеку 2 метра, по 2 сата дневно. Подизање куполе је завршено уочи Видовдана, 26. јуна 1989, када је одржана величанствена литургија, први пут под сводом куполе.

Куполу Храма чини популоптасти свод висине 27 метара, унутрашњег пречника 30,5 м и спољашњег (са кружном галеријом) 39,5 метара – што значи да је састављена из две „љуске”. На куполи је урађена хидро и термо изолација, бакарни покривач и позлаћени крст тежак четири тоне.

Пресе које су подигле куполу

Реализација подизања куполе је текла тако што је на земљи (у наосу Храма) изливен армирано-бетонски прстен, главни носећи део куполе, као монолит, па је потом по начелима монтажног грађења монтирана купола са елементима 24 прозора, доњег прстена куполе, специјална 24 комада лаких армирано-бетонских решетки, преко којих су монтиране сферне армирано-бетонске љуске (горња и доња), као и елементи горњег прстена куполе.

Потом је покривена бакарним лимом и монтиран је крст од 12 метара (висина са постољем).
Како се подиже купола Храма посматрао је огроман број посетилаца који се повећавао из дана у дан. Преко 1.000 инжењера из земље и света пратило је овај подухват, а 5 светских телевизијских станица га је снимало.

Како је осликана купола Храма?

Захваљујући донацији руске компаније „Гаспром њефт“ унутрашњи део централне куполе Храма Светог Саве украшен је мозаиком.

Храм Светог Саве на Врачару један је од највећих православних храмова у свету. Он није само споменик архитектуре, већ истински симбол мира и вере српског народа, али и симбол пријатељства Србије и Русије.

Руска компанија „Гаспром њефт“ је, на иницијативу председника Русије Владимира Путина и федералне агенције „Россотрудничество“, омогућила реализацију јединственог пројекта израде мозаика Вазнесења Христовог који доминира у ентеријеру Храма.

Уговор о донацији, на основу кога је „Гаспром њефт“ уложио 4 милиона евра у реализацију пројекта, потписан је у августу 2016. године.

На изради мозаичког платна од смалта и природног камена, површине 1.248 м2, радио је тим руских и српских мајстора, под руководством академика Руске академије наука, народног уметника Николаја Мухина.

Ово је један од најамбициознијих пројеката у свету мозаичког украшавања криволинијског простора, изведеног на бази византијске иконографске традиције.

Композиција мозаика на куполи Храма

У центру композиције је сцена “Вазнесења Христа” са Спаситељем у Његовој небеској слави и Пресветом Богородицом, арханђелима и Светим апостолима који пред њим стоје. Сферичну „славу“ подржавају четири анђела у белим одорама, композиционо распоређени у облику крста.

Крст који лебди на златној позадини симболизује главну идеју хришћанства – Учење Христово, обзнањено свим странама света. Црвена боја и злато на крилима анђела уносе тријумфалну ноту празника Васкрсења Господњег, који претходи Вазнесењу. Празнични тропари уоквирују Христа у његовој светлости, саздајући смисаони „прстен-облак“, који се разлива у одсјајима златне подлоге која подсећа на таворску светлост Небеског света.

Први део мозаика стигао је у Храм из Русије у мају 2017. године. И већ у децембру 2017. специјална комисија у чијем су саставу представници Министарства културе РФ, федералне агенције „Россотрудничество“, Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма високо је оценила квалитет и уметничке домете мозаика.

Мени