Крст

1. јун 2021.

Часни Крст је најсветији знак и символ наше вере. Све Свете Тајне се савршавају призивом Духа Светог и печатом Крста: Крштење, Мирпомазање и Божанска Евхаристија. Сви свештени благослови су у знаку Крста. Свештени храмови, свештени предмети и одежде освећују се часним крстом. Незамислива је било која лигургичка радња или скуп без Крста.

Крст Христов као извор Васкрсења и живота вечног

На Крсту, по речима апостола Павла ,,би распет Господ славе” (1. Кор. 2, 8). Крст се доживљава као средство победе над смрћу, а Христос као Цар славе (како je представљен на фресци са представом Распећа у манастиру Студеници), а не као остављени мученик (као код Римокатолика). Син Човечији иде на Крст да буде прослављен (Јн. 12, 28; 13, 32) а Крст Христов постаје извор новог и вечног живота. Страдање Христово се не одваја од Вас- крсења. Његовим тридневним погребењем живот је засијаo из гроба. Стога се на Велики Петак пева: ,,Жизнь во гробѢ”, а све песме се односе на Васкрсење: „Покланяемся страстемъ Твоимъ Христе, покажи намъ и славное Твое Воскресение”. Само Васкрсење се на иконама изображава као Христов Силазак у ад и ослобађање од окова смрти свих који су очекивали благу вест о Васкрсењу.

Моћ часног крста

Благодатна сила часног Крста се не налази у његовом облику, то јест самим тим што је Крст, него је његова сила у томе што је то Крст Христов, којим је Христос спасао свет од трулежности смрти својим Васкрсењем.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени