Крст као симбол страдања, али и Христове победе над смрћу, неизоставан је елемент православне иконографије, као и унутрашњег и спољашњег уређења сваког православног храма. Крстови на куполама Храма Светог Саве сведочанство су вишевековног опредељења светосавског народа – опредељења за Царство небеско, које се кроз подвиг и страдање задобија.

Прочитајте коју симболику крстови на Храму Светог Саве носе и због чега је она важна.

Krstovi na Hramu Svetog Save

Колико крстова се налази на Храму Светог Саве?

Специфична архитектонска решења захтевала су и нарочите елементе спољашњег уређења Храма. Тако је систем од неколико купола са доминантном централном куполом, карактеристичан за српски моравски стил, захтевао да оне буду украшене крстовима. Када се томе дода и велики број сводова, јасно је зашто на Храму Светог Саве постоји осамнаест крстова.

Највећи крст је, природно, крст на централној куполи Храма, а према том узору су израђени и остали крстови. Велики крст урађен је у фабрици „Прва искра” у априлу 1989. године, а преосталих седамнаест крстова у предузећу „Технокопинг”.

Крст на централној куполи је позлаћен, укупне висине око 12 метара. На четири звоника налазе се крстови од по 4 метра висине. Осам крстова, висине по 3,5 метра, налазе се на куполама портала, а пет крстова висине по 1,2 метра на апсиди олтара.

Изглед крстова на Храму Светог Саве

Крстови су урађени по истом узору. Три краја крста завршавају се са три полиране кугле, које симболично упућују на Тријединог Бога: Оца, Сина и Светога Духа. Средиштем крста протеже се полирани унутарњи крст. У угловима, између кракова крста, постављена су оцила.

Ова доградња крста добро познатим симболима, карактеристичним за српску средњовековну хералдику, имала је задатак да ближе одреди тип “српског православног крста”, а овом је уградњом постигнуто вишеслојно значење. Оцила су увек симбол огња, светла, животворне Божанске енергије, али ту су симболично и четири Јеванђеља, четири светла која обасјавају свет.

Сазнајте занимљиве чињенице о осталим деловима Храма, кликом на неку од следећих тема.

Мени