Иконе Пресвете Богородице

Богородичине иконе су у Православној Цркви од непроцењивог значаја. У храмовима, икона Богородице налази се на левој страни иконостаса. Богородичине иконе на истакнутим су местима у домовима православних хришћана.

Погледајте иконе Пресвете Богородице из наше понуде и на једноставан начин поручите Богородичину икону која ће оплеменити ваш дом.

Значај Богородичине иконе за вернике

Пресвета Богородица поштована је од најранијих дана, па је њен лик сликан већ у првим вековима. По Предању, најстарију икону Богородице насликао је апостол Лука. Најстарија сачувана икона Пресвете Богородице са дететом Христом у руци, која датира из 2. века, је из катакомбе св. Прискиле. 

За израду иконе Богородице, иконографи се труде да представе моралну чистоту и светост душе, високо достојанство и њену чисту материнску љубав. Ове особине Богородице хришћани би требало да подражавају.

Симболика иконе Богородице

У Мисионарским писмима ( Писмо бр. 64) владика Николај је писао да знак распознавања православне иконе Пресвете Богородице јесу ,,три звезде: једна над челом, друга на десном рамену, а трећа на левом рамену. Те три звезде означавају девственост Деве Марије пре порођаја, при порођају и по порођају.’’ 

Даље наставља св. Николај и каже да се ,,одело Богомајке слика у три главне боје: златној, црвеној и плавој. Доња хаљина је плава а горња црвена, обе проткане и украшене златом. Златна боја означава бесмртност, црвена – славу и господство, а плава – небеса. Што значи: обучена у бесмртну славу на небесима – она, негдашња страдалница и слушкиња Господња на земљи.’’

На иконама Богородице, Богородичину главу окружује ореол са натписом: ΜΡ ΘΥ, што је скраћеница за Μητηρ Θεου – Матер Божија.

На Богородичиним иконама, Мати Божија углавном је приказана са оријенталним женским покривачем тзв. мафорионом, који симболизује скромност и покорност супругу. У случају Богородице, он симболизује њену послушност Богу.

Иконе Пресвете Богородице за сваки православни дом

Богородичине иконе добијале су назив према иконографском типу ( Тројеручица, Путеводитељка тј. Одигитрија и др.), према месту где се њена икона прославила ( Казањска, Лепавинска, Чајничка) и према различитим атрибутима ( Доброчинитељка тј. Евергетида).

У нашој понуди можете пронаћи реплике различитих икона Пресвете Богородице које ће красити ваш дом или домпве ваших ближњих.

Иконе Богородице – понуда и наручивање икона

Богородичине иконе из нашег асортимана можете на једноставан начин поручити путем наше интернет продавнице, где можете погледати и све потребне детаље о производима, или уживо изабрати у продавници Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени