Крстови - Крст за ваш дом

Крст је основни символ и обележје хришћанства. Господ Исус Христос страдао је на крсту, због чега је он симбол страдања, али је и симбол Васкрсења. Крстови су знаци распознавања међу хришћанима. Наша продавница нуди велики избор крстова.

Пронађите крстове за себе и свој дом у нашем асортиману и поручите жељени на једноставан начин.

Крст и његов значај у православљу

Крст је најважнији символ хришћанства. У паганском свету крстове су користили као справе за мучења и кажњавања и стога су били знак срамоте. У хришћанству добија ново значење. Христос је страдао на крсту и победио смрт, тако да сада овај предмет постаје знак победе, и то победе над смрћу.

Нарочито почиње да се поштује и постаје јавни симбол од времена Константина Великог, коме се пре битке код Милвијског моста указао крст на небу (то је био Христов монограм Х-Р, Христос Цар) а након чега је хришћанима дата слобода вероисповедања (Милански едикт 313.г.). Мајка цара Константина Великог, Јелна, пронаћи ће Часни Крст на коме је распет Христос у Јерусалиму.

Симболика крста је неисцрпна. У главном, он  је спој вечности и времена. Вертикала представља љубав према Богу (,,Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, свом душом својом, и свим умом својим’’ (Мт 22, 37)) а хоризонтала представља љубав човека према другим људима ( ,,Љуби ближњег свог као самога себе’’ ( Мт 22, 39)).

Облик крста

  1. прекрштен у облику слова Х, тзв. Андријин крст, јер је апостол Андреј распет на таквом крсту;
  2. трокраки, у облику слова Т;
  3. четворокраки – са једнаким крацима или са издуженим доњим краком, коме се често дода још једна краћа пречага хоризонтално ( горе) и једна укосо ( доле).

Од чега се израђују крстови?

Крстови се израђују од различитих материјала. Најчешћи су дрвени, а можете пронаћи и метални, сребрни или златни крст. 

Дрвени крстови најчешће се израђују од крушковог, шимшировог, тисовог, ораховог или храстовог дрвета.

У нашој понуди могуће је пронаћи и златни крст и крстиће од полудрагог камена.

Крстови из нашег асортимана

У понуди продавнице Храма Светог Саве налази се велики број крстова. Из наше колекције издвајамо зидне, стоне и мале крстове

У нашој понуди пронаћи ћете крстове различите су величине, израђене од различитих материјала, у раму или са постољем. 

Крст – цена и продаја

Одаберите крстове из наше колекције уживо у продавници Храма или поручите путем интернет продавнице Храма. Оплемените ваш дом крстовима из наше колекције.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени