Кандила

Кандила су црквени предмети, судови који се пуне уљем и водом, у које се затим ставља плутајући фитиљ који се пали. Кандило се пали испред иконе, пред почетак молитве. Верници у својим кућама испред икона држе кандила. Симболизује Христову светлост која обасјава свакога човека, али и подсећа да ми хришћани треба да будемо ,,светлост свету’’ (Мт 5, 14).

Погледајте понуду кандила и поручите одговарајуће кандило за свој дом на једноставан начин.

Шта су кандила и зашто су значајна у православном домаћинству?

Реч кандило долази од латинске речи candela и значи свећа. Кандило је углавном стаклени суд који је често обложен металом. У њега се сипа уље (често и мало воде, да не би дошло до пуцања стакла) по коме плута фитиљ који се пали по потреби. 

Кандила у храмовима Православне Цркве углавом су висећа испред икона на иконостасу или су то стона, која су на престолу или на тетраподима. У православним домовима свакодневно се пале испред иконе крсне славе, Господње или Богородичине иконе.

Упаљено кандило симболише светлост Христову. Кандило упаљено испред иконе светитеља подсећа на  светлосни карактер светитеља, које владика Николај назива ,,синовима светлости’’. 

Христос је рекао својим апостолима, а преко њих и нама: ,, Ви сте свјетлост свијету; не може се град сакрити кад на гори стоји. Нити се ужиже свјетиљка и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући. Тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца вашега који је на небесима.’’ ( Мт 5, 14-16)

Врсте кандила 

Можемо разликовати две врсте кандила: висећа и стона. Висећа су са три ланца привезана за сталак који је причвршћен изнад иконе. Светлећи осветљавају лик светитеља који је на икони. Стона се стављају директно испред иконе.

Изглед кандила – од којих материјала се израђују

Кандило се састоји из стакленог суда у који се уливају уље и вода, у коју се затим ставља пловак с фитиљем који се пали. Чаша се налази у металној конструкцији која је украшена хришћанским симболима ( крст са орнаментиком, иконе мањег формата и сл.). Конструкција је израђена од племенитих метала. Врло је често сребрно кандило. 

Кандило – цена и продаја

Продаја кандила при Храму Светог Саве врши се у самој продавници на адреси или то можете учинити онлајн наручивањем. У нашој понуди имамо различите врсте, по повољним ценама, те све што треба јесте пажљиво одабрати.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени