Свеће

Свеће изливене у ваљкасти облик за добијање пламена са вишезначном симболиком, користе се како у Цркви, тако и у православним домовима. Свећа се јако повезује са црквеном културом сећања.   

Погледајте нашу понуду свећа и на једноставан начин поручите црквене и славске свеће.

Свеће и њихов значај у православљу

Употребљавање светиљки датира још из давних времена. У Мојсијевој скинији су били део богослужења, а паљене су увече пред Господом (Исх. 30, 8). Затим, у јерусалимском храму првосвештеник је припремао светиљке са страхопоштовањем током свакодневне јутарње жртве, а увече после вечерње је палио жртву да гори целу ноћ. 

Дела апостолска сведоче да су  свети апостоли као и рани хришћани, палили свеће на својим скуповима. Након престанка хришћанског прогона учврстила се пракса паљења свећа и светиљки.

Како видимо, ниједно богослужење се не одвија без светлости, јер је светлост у људском животу Закон Божји и због тога је читава Црква прихватила ношење упањене свеће испред Јеванђеља. Али и испред мученичких гробова, испред светих икона као и због благонаклоности према светињи. 

Свеће испред Господових икона означавају да је Он Светлост истинска, која просвећује сваког човека који долази у свет” (Јн. 1, 9) Испред иконе Богородице оне означавају да је Она Мајка неприступне Светлости али и Њену распламсалу љубав ка роду људском. Испред светитеља изражавају њихову јаку љубав ка Богу коме су жртвовали све и постали наши заступници пред Богом молећи се и дању и ноћу за људски род. Оне изражавају и нашу љубав и усрдност ка њима и њиховој жртви. 

Такође, црквене свеће су симбол  нашег сећања на савез са Мајком Црквом. Још нас подсећају на склапање брака, када их супружници држе упаљене током заручивања и венчања као симбол чистоће, али још и на крштењу када се у части Свете Тројице на крстионицу постављају три свеће а кумови држећи их у руци сведоче да крштеник излази из таме ка светлости.

Затим користе се и за Свету Тајну јелеосвећења када се пали њих седам као изображење седам дарова Светога Духа, а сав народ држећи их упаљене изображава своју пламену веру и љубав ка Богу.

Свеће се користе и за служење обреда сахрањивања као наше подсећање да и ми једног дана ћемо бити погребани а наша родбина и ближњи ће током парастоса изобразити кроз њихов пламен Божанску светлост добијену кроз крштења.

Благонаклоност и љубав према ономе коме палимо свећу јесте видљиви знак наше жртве, а восак означава чистоту и искреност човека у његовом поклоњењу Богу.

Врсте свећа

Продаја свећа у нашој понуди подразумева свеће различитих димензија и разноврсних намена:

Славска свећа

Украшена славска свећа која се издваја од обичне свеће због своје нарочитости. Испред иконе вашег светитеља заштитника, славска свећа ће оплеменити вашу славу својом посебношћу. Свећа за славу на посебан начин истиче заштитника вашег дома. 

Црквене свеће

Црквене свеће су неизоставне када се иде у Божју кућу. Оне нам омогућавају учешће у хришћанској традицији сећања на све чланове Цркве.

Црквене и славске свеће – продаја и цене 

Продаја свећа из наше понуде врши се на сајту Храма, где можете поручити жељену свећу на једноставан начин, а можете нас посетити и уживо, у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени