Бројанице

Бројаница је посебна наруквица од вуне за молитву, и овај начин молитве је један од најстаријих, а нама пренешен од православних монаха. Бројанице помажу да док изговарамо молитвене рећи, наш ум и мисли не одлутају.

Погледајте православне бројанице које су део наше понуде, и одаберите бројаницу за себе, или вама драгу особу.

Бројаница – симболика у православљу

По предању, неки непознати монах је хтео да уплете вунену бројаницу како би одбројавао своје молитве, али увек је ђаво расплитао чвориће које би он сачинио. И тако је било све док анђео једног дана се није јавио и показао му уплетени чвор сачињен од седам крстова. Монах је научио да плете такав чвор, и ђаво више није могао да га расплете. Био је то један од најкомпликованијих чворова на свету.

За сваког православног хришћанина најважнија молитва на бројаници је  Исусова молитва – Господи Исусе Христе помилуј ме грешног. 

Поред ове молитве хришћани моле и Пресвету Богородицу и Светитеље и то овим речима: 

Пресвета Богородице спаси ме грешнога!

Свети (име светог) моли Бога за мене грешнога!

Хришћани се моле и за своје ближње уз бројаницу, тако што на првом чворићу изговоре Господи Исусе Христе помилуј слугу (слушкињу, слуге, народ), свога (име или више имена), а на осталим чворићима говоре: Господе Исусе Христе, помилуј поменуте слуге своје!

У тим речима на симболичан начин је обухваћено све што је једном хришћанину потребно.

Црквене бројанице имају симболику и у броју чворова 33. То су дани живота које је провео Господ Исус Христос на земљи. 

Какве све бројанице постоје?

У зависности од броја чворова могу бити сачињени од 33, 50, 100, или 300 чворића. Па тако у црквеним радњама се могу наћи мале, средње и велике. Све типове бројаница се могу носити на руци, а велике се могу носити и око врата. Постоје мушке бројанице, женске и дечје  православне бројанице, у зависности величине и материјала израде.

Материјал од којих се израђују бројанице?

Могу бити урађене од природних (вуна, свилени конац, кожа..)  и вештачких материјала (суитаж, полудраго камење, стакло, благородни и неблагородни метал и слично).

Данашња понуда у црквеним радњама је богата, па можемо видети плетене, кожне, дрвене, стаклене и друге. 

Бројанице – продаја и цена

Православне бројанице можете једноставно поручити у нашој онлајн продавници, а куповину можете обавити и уживо, у продавници при Храму Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени