Православни накит

Православни накит оплемењен мотивима хришћанства, препознатљив по јединственом споју традиционалног и модерног, део је понуде Храма Светог Саве. Накит са православним мотивима за ношење вредног божанственог наслеђа, може бити дивна драгоценост коју ћете уврстити у своју колекцију, а подједнако је вредан поклон за драгу особу. 

Погледајте понуду православног накита и одаберите комад по вашој жељи.

Православни накит и његов значај за вернике 

Још у праисторији људи су се украшавали, користећи обликоване предмете од костију, шкољки, камена, а касније су се користили и стакло и метали. У старим блискоисточним цивилизацијама накит је био од велике важности, а користио се и у античком свету код Грка и Римљана. Његова употреба се наставља и у Византији, феудално западноевропским државама, а неки од тих артефакта су сачувани до данас.

Веома рано су хришћани почели да осмишљавају хришћанску симболику и да је користе као знак препознавања у опасним временима. Након добијања слободног положаја хришћани су почели да украшавају своје свакодневне предмете али и одевне елементе. Владари су истицали своју моћ уз ношења великих скупоцених комада накита. 

Накит је био и део фолклора и традиције, и имао је епитет националног обележја. Носио се  око врата у различитој форми, као заштита у виду малих киворијума, са делићима светих моштију и светих твари и слика. 

Православни накит има заштитнички и молитвени значај употпуњен кроз хришћанске симболе, као што су крст са распећем, свете речи молитве, изображење иконица светих, у адаптираној варијанти се користе као носиви или неносиви племенити предмети. До данас овај смисао ношења и значај хришћанских симбола се није променио. 

Врсте црквеног накита

Носиви црквени накит са обредном функцијом се користи током богослужења, и он представља видљиви знак према ком  се сазнаје одређени статус и положај који појединац има. Православни накит у облику панагије означава  достојанство и духовну власт коју владичанство представља, заслуге духовног вођства и напредовања у хијерархији су видљива кроз ношења архимандритског, игуманског или свештеничког крста, итд. 

Православни накит може да буде и молитвени израз верника и знак посвећености монаха. Кроз његово ношење преноси се порука припадности, посвећености, и врлински живот. Укратко, накит може бити и једна од ознака хришћанског идентитета. 

Неносиви црквени накит се користи као награда или поклон заслужним лицима због њиховог рада на пољу црквене делатности, као истицање достојанства или као израз хришћанске љубави. Проналазимо га и као традиционално средство у породичним обичајима, јер данас ова врста накита је доступна свакоме.

Од чега се израђује црквени накит

Некада су накит својим вештинама производили уметници и занатлије, док се данас тиме бави примењена уметност која је више усмерена према креативном обликовању него према квантитету. 

Уметнички стандарди се постижу кроз одабране филигран, емајл, и друге технике стварања жељеног дизајна, кроз обраду племенитих метала, драгог и полудрагог камења, Сваровски кристала, ретке слоноваче и слично. 

Комбиновањем разних материјала добијају се упечатљиви комади православног накита. Усавршавање технологије и науке омогућило је да се развије масовна индустријска производња и већа доступност и избор црквеног накита.

Православни накит – цена и продаја  

Како бисте одабрали неки од комада православног накита, погледајте селекцију на нашем сајту, и поручите у нашој онлајн продавници брзо и једноставно. Такође, куповину можете обавити и у продавници Храма Светог Саве, уколико преферирате да накит видите уживо

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени