Тамјан

Тамјан је миомирисна материја која има свакодневну примену у животу верника. У Православној Цркви користи се на богослужењима, али и у домовима верника. Кађење тамјаном симболизује човекову молитву Господу.

Погледајте понуду тамјана у нашој продавници и на једноставан начин поручите жељену врсту за свој дом.

Шта је тамјан и који је његов значај у православљу?

Тамјан је ароматична смола које се добија од дрвета из рода Босвелија, а потиче из Африке и Азије. Старозаветно богослужење, али и друге светске религије, познају употребу тамјана. 

Господ је Мојсију у Старом Завету, приликом прављења Скиније наложио да справи ароматичне мирисе и тамјан и да од тога начини кад ( 2 Мој. 30, 34-38).

Мудраци су са Истока беби Христу донели дарове: злато, тамјан и смирну ( Мт 2, 11).
У Откривењу Јовановом помињу се ,,чаше пуне тамјана које су молитве светих’’ ( Отк 5, 8).

Ово показује да је кађење тамјаном одувек симболизовало молитву. Човек се моли и кади, изражавајући вољу да се она уздигне ка Господу као што се дим тамјана уздиже ка небу.
Кађењем икона изражава се поштовање свититеља, а кађењем људи, изражава се жеља да се они испуне Духом Светим и подсећа да је човек створен као икона Божја.

Врсте тамјана

У Православној Цркви у употреби је обичан и ароматични или мирисни тамјан.
Мирисни тамјан добија се мешањем тј. додавањем различитих ароматичних материја обичном тамјану.

Употреба тамјана и његова дејства

Тамјан се користи на богослужењима Православне Цркве. Свештеник кади читав молитвени простор и кади све вернике присутне на богослужењу.

Хришћани каде своје домове, свакодневно освећујући животни простор.
Свети Серафим Саровски препоручује верницима: ,,Сваки дан проветравај своју кућицу, и сваки дан је кади и пали кандила и свеће у њој.’’

Тамајан има своју примену у народној медицини разних народа као антимикробно дејство.
У индијској народној медицини користи се код лечења артритиса и зацељивању рана. Благотворно делује на стрес и напетост.

Тамјан – цена и продаја

У нашој продавници на адреси или путем интернета можете пронаћи разне врсте миомирисних тамјана по повољним ценама. Ако не знате где купити тамјан, наша продавница је идеално место за то.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени