Библија

Библија или Свето Писмо је збирка богонадахнутих списа које говоре о Божијем Откривењу.
Библија је Књига над књигама. Дели се на Стари и Нови завет. Проучавање Светог Писма Старог и Новог завета насушна је потреба сваког верујућег човека.

Погледајте Библије у нашој понуди и одаберите Свето Писмо којим ћете оплеменити свој дом.

Шта је Библија и зашто је Свето Писмо Књига над књигама у православљу?

Библија ( грч. τὰ βιβλία – књиге) је збирка светих списа писаних од богонадахнутих аутора, који говоре о богооткривеним истинама. Дели се на Стари и Нови завет.

У Светом Писму Старог завета описани су догађаји од стварања света и човека до догађаја који су непосредно претходили рођењу Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Апостол Павле казује да је Стари завет ,,васпитач за Христа’’. У Христу су се испунили ,, Закон и Пророци’’ ( тј. Стари завет).

Збирка старозаветних канонских књига састоји се из 39 књига. Постоји и шири канон, састављен из 4 књиге.

Нови завет сведочи о догађајима рођења Христовог, његовог Васкрсења и Вазнесења, силаска Светог Духа на апостоле, описујући историју ране Цркве и ширење благе вести ( јеванђеља). 

Нови завет састоји се из 4 јеванђеља, Дела апостолских, 21 посланице и Откривења (Апокалипсе).

Блажени Августин је на занимљив начин описао однос Старог и Новог завета: ,, Нови завет у Старом се скрива, Стари завет се у Новом открива’’.

Свето Писмо сведочи нам о благој вести човековог спасења и победе над смрћу.
,,Бог је постао човек да би човека учинио богом.’’ ( Св. Атанасије Велики)
Васкрсењем својим Христос је победио смрт и нама даровао живот вечни.

Библије у нашој понуди

На српски језик Библија је преведена средином 19. века од стране Ђура Даничића (Стари завет) и Вука Стефановића Караџића (Нови завет). У наше дане, на савремени српски језик Библију је превела Комисија Светог Архијерејског Синода СПЦ, и овај превод је званично у употреби у Српској Православној Цркви. На савремени српски језик Нови завет је превео и проф. Емилијан Чарнић (1914-1995).

У нашој понуди можете пронаћи све горе поменуте преводе Библије. Можете пронаћи обједињено Свето Писмо Старог и Новог завета или само издвојен Нови завет.

Библија – цена и продаја

Ослоните се на Храм Светог Саве при куповни Светог Писма за свој дом. Цене Библија из наше понуде врло су приступачне. Продаја Библија могућа је уживо у нашој продавници или путем наше интенет продавнице, где можете поручити у само пар кликова.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени