Традиција певања химни и молитава развијала се још од времена ране Цркве, а данас су црквени хорови и певнице незаобилазан елемент православног богослужења. При Храму Светог Саве оформљено је Певачко друштво, које обједињује неколико хорских ансамбала – Хор „Мокрањац“, Хор Храма Светог Саве и Дечји хор „Растко“.

Црквени хорови и православно богослужење

Традиција хорског, односно, заједничког певања у православним црквама, дуга је практично колико и само богослужење. Првобитно богослужење ослањало се на јеврејску традицију певања псалама. За разлику од појединих молитава које изговара предстојатељ, псалме и химне певали су сви присутни, „једним устима и једним срцем“. Тако се црквено хорско певање развило потпуно природно, из самог карактера богослужења.

У богослужењу Српске православне цркве данас се негује првенствено црквено-народно певање, које се из предањских форми развило и коначно утврдило током деветнаестог века, прегалаштвом великих записивача и композитора, међу којима најзначајније место заузима Стеван Стојановић Мокрањац (1856. – 1914.г.). 

У богослужењу се практикује тзв. певничко појање, које је у основи унисоно, али и вишегласно хорско певање. Основна, дакле, делатност хорова при Храму Светог Саве, као и црквених хорова уопште, јесте певање на Литургији, осталим богослужењима и црквеним обредима у Храму Светог Саве у Београду. Поред тога, хорови се баве неговањем и ширењем српске, пре свега духовне музике у земљи и иностранству. Свакако, на репертоару храмовних ансамбала могу се наћи и дела страних, нарочито великих руских композитора, али и савремених аутора.  

Значај који сваки црквени хор има

Светоотачка је изрека да се богословље учи за певницом. Поред уметничко-естетичког аспекта, доприноса лепоти и иконичности православног богослужења, хорови врше и нарочиту мисионарску улогу, сведочећи кроз уметнички израз лепоту православне вере. С обзиром на то да се српска култура развијала у нераскидивој симбиози са православном духовношћу, делатност црквених хорова значајна је и у представљању свеукупног културног наслеђа српског народа. 

Црквени Хорови у Храму Светог Саве које можете чути

Хорови Храма Светог Саве прослављају светог Симеона Мироточивог као своју крсну славу. Духовници хорова су протојереј Иван Штрбачки и протојереј Драган Шовљански. 

Певачко друштво „Мокрањац“

Певачко  друштво “Мокрањац” основано је давне 1931. године у Београду. Оснивач и први диригент хора је др Коста Манојловић, композитор, музиколог и музички теоретичар. 

Због ратног стања у земљи, као и друштвено-политичке ситуације, активности певачког друштва биле су смањене све до времена када је настављена градња Храма Светог Саве. „Мокрањац“ функционише као аматерско друштво које у основи окупља љубитеље црквене музике, са одговарајућим предиспозицијама. 

Хор Храма Светог Саве

Хор Храма Светог Саве основан је у августу 2018. године благословом Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског господина Стефана. Циљ оснивања Хора је учешће на богослужењима у храмовима српске православне цркве, али и представљање духовне и световне музике од средњег века до данас на концертим подијумима у земљи и иностранству. 

Ансамбл сачињавају дипломирани и мастер уметници из разних области музичке уметности, студенти Факултета музичке уметности у других факултета Универзитета у Београду, као и талентовани љубитељи хорске музике, који имају практично искуство у читању и извођењу нотног текста.

Дечји хор „Растко“

Основан крајем 1989.  хор „Растко“ један је од првих дечјих православних хорова у Србији након Другог светског рата, настао у жељи да деца певају на Светој Литургији.  

Саткан од љубави, хор „Растко“ се изнад свега труди да достојно представља свој дом – Храм Светог Саве, проносећи дух православља и Светосавља. Репертоар обухвата духовне, народне и дечије композиције у вишегласним аранжманима.

Како да постанете члан хора? 

Пријем нових чланова у хорове Храма врши се на редовним аудицијама, као и на основу индивидуалног преслушавања.

Пречице

Мени