placeholder

Манастири Метеори налазе се у близини града Каломбака, у западној Тесалији. Ови манастири изграђени на стенама, велика су православна светиња. Први испосници су се подвизавали на овим високим стенама још почетком 10. века, али су први манастири подигнути у 14. веку, кад су Срби владали Тесалијом. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКО.

  • Задужбинар: Јован Урош (Дука Палеолог) Немањић
  • Датум изградње: 14. век

Историја и оснивање манастира

Метеори заиста чудесно изгледају, на сред плодне и питоме Тесалијске равнице уздижу се огромне камене стене на којима су манастири. Некада их је било око тридесетак, а сада је остало шест манастира и то: Светог Николе, Свете Варваре, Варлаам, Преображенски манастир (Велики Метеор), Свете Тројице и манастир Св. Стефана (једини женски манастир).

Невероватно је како су зидани манастири, на неприступачним стенама, до којих никаквог пута није било, него је све из долине довлачено у мрежама – корпама. Пут до манастира направљен је у 20. веку.

Ово чудесно место је названо Метеори, од грчког Μετέωρα, што би у слободном преводу значило: стубови неба, лебдеће камење; о небо окачено камење.

Оснивање манастира Преображења Господњег

Манастири, сазидани на врховима стена, небу под облаке, као чардаци ни на небу ни на земљи, сведоци су и наше историје. Наслеђе наших предака је највећи и најпознатији манастир, Велики Метеор, посвећен Преображењу Господњем. Овај се манастир налази на највишој стени (623 m), а основао га је 1382. Атанасиос Метеорит.

Манастир је довршио монах Јоасаф, унук Св. краља Стефана Дечанског, Јован Урош Палеолог Дука Немањић, најстарији син Симеона–Синише Немањића, сина Св. Стефана Дечанског и византијске принцезе Марије Палеолог.

Цар Симеон-Синиша Палеолог Немањић, који је после смрти свог полубрата, цара Душана, владао Тесалијом и Епиром, био је заштитник Метеора и богато их је у више наврата даривао.

После очеве смрти, Јован Урош је владао само годину дана, а онда се одрекао круне и замонашио као монах Јоасаф. Целокупно своје имање и богатство даровао манастиру Преображења Господњег.

Преображенски манастир (Велики Метеор) постао најбогатији и најмоћнији од свих манастира у чијој се ризници, као једна од највећих драгоцености, чува се икона Пресвете Богородице, коју је приложила рођена сестра монаха Јоасафа, принцеза Марија Ангелина Палеолог Немањић. Тако је и последњи Немањић, као и његов предак, Свети Сава, напустио двор и земаљску власт заменио служењем Богу и Роду.

Било је то у време кад су Турци освајали Балканско полуострво. У време турског ропства манастири Метеори, због своје неприступачности, били су поштеђени од разарања и представљали су праву ризницу, веома значајну за очување грчке културе.

Архитектура 

Саборна црква манастира, црква Преображење, коју је прво изградио Атанасије, касније је поново подигнута из самог темеља. Главна црква је изграђена у атонском стилу, у облику крста са куполом и бочним капелама, испуњена предивним фрескама (1522) које је насликао непознати уметник. Без олтара је дуга 32 метра. Дванаестострана купола је ослоњена на четири стуба и уздиже се на висину од 24 метра. На северној страни нартекса је гроб двојице оснивача манастира, Атанасија и Јоасафа, поред кога је фреска са њиховим портретима и манастиром између.

Изузетно вредан уметнички рад је и позлаћени дрвени иконостас, подигнут 1791. године, украшен фигурама животиња и биљним мотивима.

Осим главне цркве, у оквиру манастирског комплекса налази се мала капела Јована Крститеља, као и капела Светог Константина и Јелене. Кухиња је једна од најстаријих зграда, у чијем центру се налази велико огњиште где су се припремали скромни оброци за монахе. Одмах до кухиње се налази трпезарија, а иза ње је манастирска болница, изграђена 1572. године.

Изнад подрума се налазе старе келије са ниским вратима и прозорчићима на њима. Чекрк на торњу још увек постоји, као и пекара која је некад производила на стотине векни хлеба сваког дана за заједницу и њене госте.

Први пустињаци су се попели на стену помоћу скеле направљене од греда учвршћених клиновима у пукотине. Трагови оваквих скела се и данас могу видети.

Видео презентација - Манастири Метеори

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени