Дечији хор “Растко”

29. јун 2021.

Основан крајем 1989., хор „Растко“ један је од првих дечјих православних хорова у Србији након Другог светског рата. Настао је у жељи да се деца активније укључују у црквени живот, те да им се омогући да уче и певају на Светој Литургији.  

Упознајте дечији хор Храма Светог Саве, и информишите се о његовим достигнућима. 

Достигнућа и значај дечијег хора “Растко”

Саткан од љубави, хор „Растко“ се изнад свега труди да достојно представља свој дом – Храм Светог Саве, проносећи дух православља и Светосавља. Репертоар хорића, како га из љубави зовемо, обухвата духовне, народне и дечије композиције у вишегласним аранжманима.

Поред учешћа на богослужењима, хор је учествовао на многобројним пригодним манифестацијама, концертима и телевизијским програмима.

Духовник хора је некадашњи члан  „Растка“  Протојереј Драган Шовљански. Уз благослов епископа ремезијанског господина Стефана, од 2020. године хор води  Милена Антовић, професор музике са дугогодишњим искуством у области дечијег хорског стваралаштва.

Руководитељ дечијег хора “Растко”

Милена Антовић рођена је  1985. године. Дипломирала је 2008. године на Факултету музичких уметности у Београду на одсеку за музичку педагогију. Специјалистичке студије из области наставе солфеђа завршила је на истом факултету 2010. године са највишим оценама. Током студија, стипендиста је била Владе Републике Грчке и европског пројекта ”Путујемо у Европу”, за стотину најбољих студената у земљи. Радила је као хорски певач и солиста у Позоришту на Теразијама и Опери и театру  „Мадленианум“.

Запослена је као професор стручних предмета у Средњој музичкој школи „Ватрослав Лисински” и стручни сарадник из области музике у Предшколској установи „Ла фелићита“. Наступајући са дечјим хоровима у најеминентнијим дворанама у земљи, освојила је и бројне награде, међу којима су специјалне награде и награда за најбољи хор на првом фестивалу дечијих хорова „Федехо“. Посебан акценат њеног рада је усмерен на развој музикалности код деце најранијег узраста и дечије стваралаштво у предшколском и раном школском узрасту.

Поред педагошке и концертне делатности, учествује на стручним и научним скуповима, од којих се издваја предавање које је остварила са својом  проф. Даринком Матић-Маровић у оквиру специјалистичког семинара намењеном диригентима хорова у Новом Саду 2014. године.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени