Хор Храма Светог Саве

29. јун 2021.

Хор Храма Светог Саве је мешовити хорски ансамбл, чији је основни задатак учешће на богослужењима у Храму Светог Саве. Окупља музичке уметнике и љубитеље са искуством у читању и извођењу нотног текста.

Упознајте се са радом Хора Храма Светог Саве и свим његовим достигнућима.

Како настаје Хор Храма и ко су његови чланови?

Основан у августу 2018. године са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског господина Стефана, овај састав је већ увелико оправдао своје постојање. Поред редовног учешћа на богослужењима у Храму Светог Саве, ансамбл се успешно представио и широј публици, кроз наступе у земљи и иностранству. Стручна јавност га је окарактерисала као млад састав са огромним потенцијалом.

Ансамбл чине дипломирани и мастер музики уметници из разних области музичке уметности, студенти Факултета музичке уметности у других факултета Универзитета у Београду, као и талентовани љубитељи хорске музике, који поседују практично искуство у читању и извођењу нотног текста.

Хор Храма Светог Саве негује српско народно црквено певање у вишегласним аранжманима наших великих композитора. Водеће место међу њима свакако заузима Стеван Стојановић Мокрањац (1856. – 1914.г.), али свакако вреди поменути и Корнелија Станковића (1831. – 1865.г.), једног од првака на пољу очувања и нормирања српског народног црквеног певања, затим Станислава Биничког (1872. – 1942.г.), као и многе друге савремене ауторе. Неизоставно, у богослужбеном репертоару хора налазе се и дела великих руских композитора.

Достигнућа Хора Храма Светог Саве

Поред учешћа на богослужењима, Хор Храма Светог Саве изводи и српску традиционалну музику у аранжманима домаћих композитора, као и уметничку музику домаћих и страних аутора. Захваљујући ширини репертоара, хор је за релативно кратко време остварио велики број наступа, између осталог на неколико значајних концертних подијума.

Вреди поменути учешће на фестивалу „Музички едикт“ у Нишу 2019. године, на „Бањалучким хорским сусретима“ у Бањалуци, те учешће на „Фестивалу хришћанске културе“ у Зајечару. У новембру 2019. године хор је извео два концерта у Минску у Белорусији: у Манастиру Свете Јелисавете и у сали Белоруске државне филхармоније.

На XVIII Московском међународном музичком фестивалу “Звучит Москва”, у категорији “Православна хорска музика”, Хор Храма Светог Саве освојио је Лауреат II степена.

Хор активно учествује у свечаним академијама и другим манифестацијама у организацији Храма Светог Саве, током године организује неколико концерата (Васкршњи, Видовдански) као и различите пригодне манифестације.

Руководитељ Хора

Уметнички руководитељ Хора од његовог оснивања је др Катарина Станковић, ванредни професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. Катарина Станковић рођена је у Пироту 1977. године. У Нишу је завршила средњу музичку школу (1996.), а затим и Вишу музичку школу (1998.). Музички одсек Факултета уметности у Приштини, смер дириговање, у класи професора Јована Шајновића, завршила 2002. Магистрирала 2007. на Факултету музичке уметности у Београду, на одсеку за Дириговање, у класи професора Даринке Матић-Маровић.

Докторирала на Академији умјетности „Слобомир П универзитета“ у Бијељини, са темом Литургије Војислава Илића, а под менторством професора емеритуса Даринке Матић-Маровић. Ванредни је професора на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Учесник је више научних конференција, аутор монографије о Војиславу Илићу и више научних текстова.

У уметничкој биографији др Катарине Станковић издваја се сарадња са уметничким ансамблом Војске СЦГ „Станислав Бинички“, као и неколико црквених хорских састава. У сезони 2001/2002. године у Народном позоришту у Београду водила је бинску музику у оперским представама „Риголето“, „Трубадур“, „Травијата“ и „Боеми“. Један је од оснивача хора „Ars vocalis“ из Београда, са којим је радила од оснивања 2014. до 2018. године.  Године 2018. ангажована је као  диригент у Храму Светог Саве у Београду. Уз рад са Певачким друштвом Мокрањац, са благословом Епископа ремезијанског, оснива и Хор Храма Светог Саве.

Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени