Певачко друштво „Мокрањац“

29. јуна 2021.

Певачко друштво „Мокрањац“ мешовити је хорски ансамбл, чији основни задатак јесте учешће на богослужењима у Храму Светог Саве. Окупља телентоване љубитеље црквеног певања, који првенствено желе да кроз певање учествују у Литургији.

Упознајте се са радом певачког друштва “Мокрањац”.

Како настаје ово певачко друштво?

Друштво „Мокрањац“ основано је давне 1931. године у Београду. Оснивач и први диригент хора је др Коста Манојловић, композитор, музиколог и теоретичар. Због ратног стања у земљи, а затим и послератне друштвено-политичке ситуације, активности певачког друштва биле су смањене све до 1988. године.

Те године обнавља се, упоредо са наставком радова на изградњи Храма, и рад Друштва, а вођство хора преузима Александар Д. Спасић, који је остао на месту руководитеља све до 2000. године, када хор преузима Јелена Јеж. Од 2016. године са хором управља Милица Тишма, а од марта 2018. уметнички руководитељ Певачког друштва „Мокрањац“ је др Катарина Станковић.

Достигнућа хора “Мокрањац”

Основна делатност Певачког друштва „Мокрањац“ је певање на Литургијама и другим црквеним обредима у Храму Светог Саве у Београду. Поред тога, хор се бави неговањем и ширењем српске, пре свега духовне музике у земљи и иностранству. Током свог дугогодишњег рада, хор је остварио значајне наступе.

У такмичарској категорији хор „Мокрањац“ освојио је прву награду на XIV Међународном фестивалу православне духовне музике у Хајновки у Пољској, другу награду, као и Специјалну награду пољске Фондације за развој православне културе на 20. међународном фестивалу духовне музике у Хајновки (Пољска), док је трећу награду хор добио на 13. Фестивалу хорова у Кардици (Грчка).

У Србији, хор је учествовао на бројним фестивалима међу којима су “Хорови међу фрескама” у Београду, Међународни фестивал камерних хорова у Крагујевцу, Духовна академија у манастиру Студеница, Југословенске хорске свечаности у Нишу и 37. “Мокрањчеви дани” у Неготину.

Поред тога, „Мокрањац“ је био домаћин првог Видовданског сабора српских хорова из отаџбине и дијаспоре, одржаног 2003. године, али и организатор Васкршњих концерата, као и добротворног Видовданског концерта у Спомен-храму Светог Саве.

Осим вокалне музике, у току свог рада хор је изводио и вокално-инструментална дела, при чему су остварени значајни наступи са оркестрима Београдске филхармоније, Нишке филхармоније, Филхармоније Бјалистока у Пољској и Арада у Румунији. У сарадњи са оркестром “Краљевски гудачи светог Ђорђа” снимљен је и компакт-диск, а објављено је и неколико носача са концертно снимљеним нумерама.

Данас је Хор „Мокрањац“ један је од три ансамбла Певачког друштва Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени