Молитва Богородици у четвртак

20. октобар 2021.

Ко је достојан да Тебе хвали, Пресвета Дјево, чија су уста способна Тебе да величају? То сваки ум превазилази! Сва велика и славна дела која су се догодила са Тобом, јесу тајне, Преблагословена Богородице, и превазилазе сваки смисао и речи. Лепоти девојаштва Твога и превисокој чистоти Твојој задивише се Херувими и уплашише се Серафими, чудесно рођење Твоје ни човечији ни Анђеоски језик исказати не може. Од Тебе се Вечни и Јединородни Син Божији, Бог Реч, неисказано оваплотио, родио се, и са људима живео, и Тебе као Мајку Своју неизрециво у слави уздигао. Као Царицу свих створења Те показа, а нама Те даде као сигурно уточиште спасења. Због тога сви који под покров Твој прилазе, различитим тугама и болестима обухваћени, примају од Тебе велике утехе и оздрављења, и Тобом се од разних беда спасавају. Ти си заиста Мајка свих ожалошћених и бригама животним оптерећених. Радост си тужних, Лекарка болесних, Чуварка младих, Помоћница остарелих, Похвала праведних, Спасење и Надање грешних и Путовођа ка покајању. А свима увек посредништвом Твојим помажеш и све заступаш, пуна доброте према онима који прилазе к Теби с вером и љубављу. Ти и мени помози очајном, ради трудова мојих, Заступнице мила рода хришћанског!

Помози ми да не останем до краја у гресима, јер немам кога другог да ме заштити и покрије, осим Тебе. Владичице, Мајко Живота, не напуштај ме и не презири ме!
Ти благодаћу Божијом знаш све судбине људске, спаси ме, недостојног слугу Твога, јер си Благословена у све векове векова. Амин!

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени