Житија

Житије светитеља је књижевно дело у којем се описује живот неког светитеља. Верници читају житија светих и уче се врлинском животу угледајући се на подвиге светитеља. Продавница Храма Светог Саве нуди велики избор житија светих.

Погледајте понуду житија и одаберите жтиво којим ћете оплеменити вашу ризницу знања.

Шта су житија?

Житија (хагиографија) су прозна дела која говоре о животу светих Божијих људи.

Житије је средњовековни књижевни жанр – прозно дело које говори о животу неког подвижника, владара који беспрекорно служи Богу и народу и др.
Житије као жанровско дело настаје из мартирија ( краћи или дужи списи о страдању првих мученика).

Прво, жанровски обликовано житије је Житије преподобног оца Антонија, од Атанасија Великог.

Културни и историјски значај житија?

Житија су као књижевна врста настајала да би се сачувао спомен на неку личност која је због својих дарова и врлина била веома цењена. Њихов је циљ поука, угледање на врлински живот светитеља и подстицај на добро дело.

Поједина житија су и вредни споменици времена из кога потичу. 

За нашу средњевековну историју најзначајни историјски извори су житија – Житије Светог Саве, од Доментијана и Теодосија, Житије Стефана Немање, од Стефана Првовенчаног и од Светог Саве, Житије деспота Стефана Лазаревића, од Константина Философа и др.

Житије светитеља – цена и продаја

Продавница Храма Светог Саве нуди велики избор житија светих. Житија светитеља из наше понуде можете изабрати уживо у продавници Храма Светог Саве или поручити путем интернет продавнице Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени