Икона Велика Госпојина

Икона Велика Госпојина приказује један од најзначајнијих догађаја из живота Цркве – Успење пресвете Богородице. На икони Велика Госпојина је приказана пресвета Богородица како лежи на одру. Око ње су окупљени апостоли, а  више ње је њен син – Господ Исус Христос, окружен анђелима, који прима у наручје њену душу у виду детета.

Погледајте иконе Велика Госпојина из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Велика Госпојина – историја и значај за православље

Икона Велика Госпојина приказује Успење пресвете Богородице. На овај дан син њен и Господ наш Исус Христос узнео је тело њено на небеса.

По вазнесењу Христовом, Богородица се настанила код његовог љубљеног ученика апостола Јована Богослова којем је Христос са крста поверио бригу о мајци његовој. Она је остатак свога земаљског живота провела помажући апостолима.

Када је била старија, често се молила на Маслинској гори, на месту Вазнесења Господњег, молећи се Сину своме да је што пре узме к себи. Једном приликом јавио јој се арханђел Гаврило, и објавио јој, да ће кроз три дана бити упокојена.

Са великом радошћу она прими ову вест и пожели да још једном види апостоле пре своје смрти. То се и деси. Апостоли беху донети на облацима у Јерусалим из места у којима су проповедали Јеванђеље. Они се окупише око Богородице која их пред смрт поучи и потом предаде дух свој Сину своме без икакве муке.

Апостоли пренеше њено тело у врт Гетсимански у гробницу светих Јоакима и Ане. Но један од апостола није био присутан – апостол Тома. Он беше у Индији, те је стигао три дана касније. Када је стигао у Јерусалим, пожелео је да последњи пут целива њено тело. Тада апостоли отворише њен гроб, али тело не нађоше у њему. Те вечери она се јави апостолима, окружена мноштвом анђела и рече им – Радујте се, ја ћу бити с вама навек.

Велика Госпојина се празнује 28. 08.

Иконе Велика Госпојина – понуда и наручивање иконе

Одаберите икону Велике Госпојине по својој жељи, и поручите је једноставно у нашој интернет продавници. Такође, куповину можете обавити и уживо, у продавници Храма Светог Саве, и постати власник ове драгоцене иконе. 

Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени