Икона Цвети

Икона Цвети приказује један од најзначајнијих догађаја из Христовог живота – Његов улазак у Јерусалим. На икони Цвети приказан је Христос како улази у Јерусалим на магарици, за Њим иду Његови апостоли, а пред Њим је окупљени народ који баца палмине гранчице и деца која простиру хаљине.

Погледајте иконе Цвети из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Цвети – историја и значај за православље

Икона Цвети приказује један од најславнијих догађаја из Христовог живота – Његов улазак у Јерусалим. Њега је народ дочекао са највећим почастима, као пророка и месију узвикујући Му: “Осана Сину Давидову! Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!”, бацали су пред Њим палмине гране и хаљине.

Христос је у град ушао јашући магарицу како би се испунило пророштво: Радуј се много, кћери сионска, подвикуј кћери јерусалимска; ево, Цар твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младету магаричином. (Зах 9, 9) Ово показује Његово велико смирање јер није ушао у град тријумфално на коњу како су то радили цареви овога света, него на магарици као обични људи.

У нашем народу, обичај је да се на навечерје празника Цвети, на вечерње на дан Лазареве суботе, деци деле звончићи, као и да се освећују врбове гранчице. Те освећене гранчице се на јутрењу празника Цвети деле деци. Оне представљају нашу локалну замену за палмине гране које је окупљени народ носио за време Христовог уласка у Јерусалим.

Празник Цвети је покретан празник, слави се у недељу пред Васкрс за који је и везан, а цела претходна недеља је по њему и добила назив Цветна недеља.

Иконе Цвети – понуда и наручивање иконе

Икона Цвети оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени