Икона Духови - Света Тројица

Икона Духови – Света Тројица приказује један од најзначајнијих празника Цркве. На њој је приказан Дух Свети који је у виду огњених језика сишао на апостоле. Тај догађај се сматра за почетак Цркве и Њен рођендан.

Погледајте иконе Духови – Света Тројица из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Духови Света Тројица – историја и значај за православље

Икона Духови – Света Тројица приказује један од најзначајних празника Цркве и догађај којим је Црква установљена. То је догађај силаска Светог Духа на апостоле.

По Своме Васкрсењу и Вазнесењу, Христос је заповедио Својим ученицима да остану у Јерусалиму, да буду окупљени на молитви и да чекају долазак Духа Светога који ће доћи као Утешитељ уместо Њега, којег ће Он послати и који од Оца исходи. Апостоли су поштовали ову Христову заповест.

Педесети дан после Пасхе јервеји су славили свој празник Педесетница. То је био дан када је велики број јевреја како из Јудеје тако и из дијаспоре дошао у Јерусалим ради прославе празника. Мноштво јевреја који су дошли из дијаспоре није знало језик којим се говорило у матици него је свако од њих говорио језик оне земље у којој је живео.

У тај дан десило се и ово чудо. Када су апостоли били на окупу зачула се велика хука ветра, а на њих је сишао Свети Дух у виду огњених језика и дао им способност да говоре другим језицима. Окупљени народ се заинтересова да види шта се то дешава, дошао је на место одакле су чули хуку и веома се зачудио када је чуо како апостоли, иако неуки рибари, говоре стране језике.

После тога апостол Петар је стао пред окупљеним народом, одржао проповед о Христу после које се крстио велики број присутних људи.

Празник Духови – Света Тројица је покретни празник као и Васкрс за који је везан, и слави се у педесети дан после Васкрса.

Иконе Духови – понуда и наручивање иконе

Икона Духови – Света Тројица оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени