Икона Господ на молитви – Гетсиманија

Икона Господ на молитви – Гетсиманија приказује један од најпотреснијих тренутака у Христовом животу – Његову молитву у Гетсиманском врту. На икони Господ на молитви – Гетсиманија је приказан Христос који се моли и апостоли који спавају.

Погледајте иконе Господ на молитви – Гетсиманија из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Господ на молитви – Гетсиманија – историја и значај за православље

Икона Господ на молитви – Гетсиманија приказује Христову молитву у Гетсиманском врту. По завршетку Тајне вечере, Христос је са својим ученицима отишао у Гетсимански врт, место где је често имао обичај да се моли.

Христос је отишао до Гетсиманије са свом дванаесторицом својих апостола, али се на молитву издвојио са тројицом најближих: Петром, Јаковом и Јованом. Њима открива колико је жалостан: Жалосна је душа моја до смрти; останите овде и бдијте са мном (Мт 26, 38)

Потом се издваја и од њих тројице, пада на лице своје и моли се Оцу. Тада изговара и чувене речи: Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе чаша ова; али опет не како ја хоћу него како ти. (Мт 26, 39) Ово је један значајан моменат из два разлога: прво, ми овде видимо да је Господ Исус Христос, поред тога што је Бог, уједно и човек и друго, иако осећа страх као човек, у потпуност је посвећен Оцу.

По завршетку ове молитве, Христос одлази својим ученицима који су у међувремену заспали. То се понавља и други и трећи пут после Христова молитва. Овде се види сва трагика коју Христос проживљава у  тим тренутцима: свестан је да Му се ускоро ближе страдања и смрт, да ће Га његов ученик издати, а тројица најближих ученика не могу да бдију са њим на молитви.

Иконе Господ на молитви – Гетсиманија – понуда и наручивање иконе

Икона Господ на молитви – Гетсиманија оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени