Икона Преображење

Икона Преображење приказује важан догађај из живота Христовог – Његово преображење на гори Тавор. Тада се Он приказао у својој Божанској слави тројици својих ученика: Петру, Јакову и Јовану. На овој икони је приказан Христос који стоји на гори Тавор. Њега окружује Нестворена светлост. Лево од њега се налази пророк Мојсије, а десно пророк Илија. У подножју горе су тројица Христових ученика који су пали на земљу заслепљени Божанском светлошћу.

Погледајте иконе Преображење из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Преображење – историја и значај за православље

Икона Преображење приказује преображење Христово на гори Тавор. Христос је на гору Тавор отишао са три своја најближа ученика: Петром, Јаковом и Јованом.

Пред њима се Христос појавио у Својој Слави: И засија се лице Његово као Сунце, а хаљине Његове постадоше беле као светлост. (Мт 17, 2) Тада су се поред Њега појавили пророк Мојсије и пророк Илија. Потом их је заклонио сјајни облак из којег се чуо Очев глас: Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи; Њега слушајте. (Мт 17, 5)

Ово је јединствен случај да се Христос за живота показао у својој Божанској слави. Овај догађај који се десио пре Христовог страдања имао је за циљ да укрепи тројицу највернијих Христових ученика и да им пред страдање улије наду у Васкрсење. Али Он им је забранио да о том догађају говоре пре самог васкрсења.

Код нас Срба за празник Преображење постоји један леп обичај. То је дан када виноградари доносе грожђе из свога винограда у храм. Оно се освећује, а на крају Литургије се дели окупљеном народу.

Преображење се слави 19. 08.

Иконе Преображење – понуда и наручивање иконе

Икона Преображење оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или је купите уживо, у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени