Васкршње иконе

Икона Васкрс приказује најрадоснији празник у хришћанству – Васкрсење Господа и Спаса нашега Исуса Христа. На икони је приказан Христос који је свезао Сатану и бацио га у Ад. Такође, приказано је и како Христос из Ада изводи прародитеље Адама и Еву као и старозаветне праведнике.

Погледајте васкршње иконе из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Васкрс – историја и значај за православље

Икона Васкрс приказује највећи и најрадоснији догађај у хришћанству – Васкрсење Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Васкрс је празник над празницима, из њега сви остали празници добијају своју пуноћу и смисао. Васкрс је потврда да је Исус Христос истински Спаситељ.

У време јеврејског празника Пасхе, јеврејске старешине су се договориле да организују суђење Христу на којем ће због оптужбе за богохуљење бити осуђен на смрт. За ово нечасно дело су успели да придобију Његовог ученика Јуду који Га издаде и доведе војнике да га приведу.

По окончању монтираног суђења, јевреји Га предадоше римском намеснику Понтију Пилату који је једини имао право да изрекне смртну пресуду. Овај то није желео да учини, али плашећи се побуне ипак осуди Христа на смрт распећем на крст.

Но будући да је био Богочовек, смрт није могла да Га држи у Аду као друге смртне људе, те је Он трећег дана по својој смрти, у недељу (први дан седмице по јеврејком календару) васкрсао из мртвих.

Својим васкрсењем Христос је срушио царство Сатане који је држао умрле под својом влашћу. Од тог дана смрт људе држи само привремено, а Христово васкрсење је залог за опште васкрсење свих уснулих у Христу.

Васкрс је покретан празник и по правилу слави се недељом.

Васкршње иконе – понуда и наручивање иконе

Васкршње иконе оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени