Икона Богородице Тројеручице

Икона Богородице Тројеручице је већ осам векова најпоштованија и најзначајнија икона српског народа и Српске Цркве. Њу је по предању осликао Апостол и Јеванђелист Лука и налази се у царској лаври манастира Хиландара на Светој Гори, где ју је из Свете Земље  пре осам векова донео Свети Сава.

Тројеручица се назива и Игуманијом хиландарском од чудесног догађаја са њеном иконом који се десио у 15.веку, када је сама засела у игумански трон услед несугласица међу братијом око избора новог игумана. Тако разрешивши дилему,  Богородица Тројеручица је постала игуманија манастира Хиландара.

Погледајте иконе Богородице Тројеручице из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Богородице Тројеручице – историја и значај за православље

Икона Пресвете Богородице Тројеручице (грч. Трихеруса) је била  породична драгоценост једног од највећих светих Отаца и теолога православља Св. Јована Дамаскина. Он ју је чувао у свој кући у Дамаску почетком 8.века, када се цела Сирија налазила под влашћу Арапа,муслимана. 

Тадашњи калиф престонице Дамаска, Валид (705.-715.) узео је у службу као првог саветника за уређење питања хришћанског становништва, тада још световњака Јована Дамаскина због његовог великог образовања и врлине. У то време, почетком 8.века појавила се јерес иконоборства, а њен покретач је био византијски цар Лав III Исавријанац. 

Покретан божанском ревношћу Св.Јован Дамаскин је прогонио иконоборачку јерес, и тако се показао као велики поштовалац светих икона али и велики непријатељ иконоборачком цару. Цар Лав измисли подлост против њега и наредивши да се опонаша рукопис Св. Јована написа лажну посланицу којом Св. Јован позива њега, цара, да без борбе загосподари Дамаском јер из њега одсуствоваше калиф. 

Ову клеветничку посланицу Лав је послао са својим писмом калифу  Валиду у коме га увераваше у своју љубав према њему. Поверовавши у фалсификат без даљег испитивања, калиф нареди да се Јовану одсече десна шака и заповест би одмах извршена. 

Пошто шака би обешена на главном тргу Дамаска за пример свима, кад би вече, Св. Јован је измоли назад и држећи левом руком одсечену десницу спајајући је са телом, он се мољаше сву ноћ пред иконом Богородице, пред својом породичном светињом. 

Исцељење руке Светог Јована 

После дуже молитве уморан од бола и муке заспа на кратко и у сну угледа Пресвету, живу на икони како му говори да је рука исцељена и да не треба више да се жалости. Само треба да испуни оно што је обећао – да настави да пише у заштиту светих икона. 

Када се пробудио видео је уистину да је његова рука здрава и да је на месту где је била посечена остала као црвена нит, као подсећање на чудо Пресвете Богородице. Св. Јован се потом постара да на доњој левој страни иконе припоји сребрну руку, сличну одсеченој због чега је икона од тада добила име Тројеручица. 

До данас је тако остао тај обичај у Православљу да побожно и чудесно исцељени хришћани, на свете иконе од којих су добили исцељење полажу златне или сребрне предмете на којим су представљени неки од исцељених делова тела.

Пророштво Светог Саве Освећеног 

После свог исцељења Св. Јован одлази у чувени манастир лавру Св. Саве Освећеног код Јерусалима, носећи наравно са собом своју светињу – икону Богородице Тројеручице. 

Сазнашви тада за пророштво Св. Саве Освећеног да ће у будућности као поклоник у манастир доћи царски син истога имена Сава и да ће при поклоњењу његовом кивоту његова Патерица пасти на земљу, те да се њему дају и тај игумански штап и икона Млекопитатељнице чувана у лаври, Св. Јован Дамаскин своју највећу светињу, икону Богородице Тројеручице, завештањем придружује овим даровима које је Сави Српском наменио Св. Сава Освећени. 

После пет векова, 1217. Св. Сава на свом првом поклоничком путовању у Свету Земљу посећује манастир Св. Саве Освећеног и тада се пророштво обистињује. 

Наиме, поклањајући се кивоту Св. Саве Освећеног његова Патерица иако причвршћена пала је пред ноге Св. Саве, тако указавши братији на онога за кога је Св. Сава Освећени најавио да ће доћи. И монаси дариваше игумански штап-Патерицу и иконе Млекопитатељницу и Тројеручицу Светоме Сави.

Три светиње на Светој Гори 

Св. Сава је све три светиње донео на Свету Гору. Икону Тројеручицу у Хиландар, Млекопитатељницу у Карејску испосницу где се и данас налази, а Патерицу у Карејску келију Преображења (која је под патронатом ман. Хиландара) а која се од тада зове Патерица. 

Икона Тројеручица је само два пута у току своје историје изнешена ван зидина ман. Хиландара. Први пут 1347. када је након свог боравка на Светој Гори и у ман.Хиландару склањајући се од куге, српски цар Душан је добио икону Тројеручицу као благослов и донео ју је у Србију. 

Одбрана иконе Богородице Тројеручице од Турака 

До краја 14.века икона из непознатог разлога прелази са двора цара Душана у манастир Студеницу. Са почетком 15. века манастир и друге области Србије постају мета турских освајача

Сазнавши да Турци долазе ка манастиру, студенички монаси стављају икону Тројеручице на самар магарета, које пуштају да иде куда га води воља Богородице. На чудесан начин икона је ношена магаретом дошла на Свету Гору и зауставила се надомак манастира Хиландара. 

На том месту саграђено је поклоничко место до кога се сваке године врши литија са иконом Тројеручице у знак сећања на њен чудесан повратак у ман. Хиландар. Ради велике почасти монаси су је поставили на Горње место хиландарске саборне цркве.

Чудесна икона Богородице Тројеручице 

У 15. веку због спора око избора новог игумана десило се чудо када је икона Тројеручице сама прелазила са Горњег места у олтару на игумански трон, да би је монаси поново вратили у олтар. Када се то и трећи пут поновило, схватили су да је воља Богородице да Она буде Игуманија Хиландара , и од тада Хиландар има настојатеља који заузима друго место са стране поред иконе. 

Монаси сваки нови дан започињу узимањем благослова од Игуманије, целивајући и метанишући пред иконом Тројеручицом.

Други излазак иконе Тројеручице ван Хиландара

Други излазак, иконе Богородице Тројеручице ван Хиландара, десио се по благослову братије манастира и Протата Св. Горе, 21. октобра 1993. 

Икона је тада бродом донета са Свете Горе у град Солун, уз највеће државне и војне почасти, у базилику Св. Димитрија уочи његовог празника и ту је остала две недеље на поклоњење и целивање верном народу. Током тог боравка у Солуну икони Тројеручице поклонило се више од 1,5 милиона верника.

Одлике хиландарске Тројеручице 

Икона хиландарска Тројеручица је димензија 111 цм висине и 91 цм ширине и њен златни оков има око 5000 утиснутих скупоцених драгих каменова. Икона је литијска, значи осликана је са обе стране и на њеној позадини се налази осликан лик Св. Николе. По типу она је Одигитрија – Путеводитељица. 

Многе чудотворне копије иконе Тројеручице се налазе свуда по православном свету, а једна од најпознатијих се у налази у малој цркви Св. Саве на Врачару, као поклон манастира Хиландара, где је донета 8.јуна 1997. године и смештена је у посебном трону са десне стране у цркви где се и данас налази и пред њом се свакога четвртка служи Акатист Тројеручици.       

Празнује се 25./12. јула. . 

Текст припремила мастер теолог Наташа Вишњић

Иконе Богородице Тројеручице – понуда и наручивање иконе

Икона Богородице Тројеручице оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени