Икона Мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија

Икона Свете мученице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија приказује три младе мученице пострадале за Христа, заједно са њиховом мајком Софијом.  Три мученице пострадале јако младе, као деца, за време незнабожачког римског цара Адријана (Хадријана). Веома поштован празник у хришћанском свету, посвећен трима највећим хришћанским врлинама које се спомињу у Првој посланици Коринћанима Светог апостола Павла.

Погледајте иконе Свете мученице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свете мученице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија – значај за православље

Икона Свете мученице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија приказује три младе девојчице и њихову мајку. Софија као млада остаје удовица са три мале кћери Вера 12, Нада 10, а Љубав 9 година. Софија (грч. мудрост) хришћанка, као и њен покојни супруг, васпитавала је и своје ћерке у хришћанском духу. 

Младе девојчице биле су пример васпитања, кротости и лепоте, а њих се прочуло по читавом Риму, чак су и до цара стигле такве вести који је пожелео да их упозна.

Због страшних прогона хришћана у то време, њихова мајка Софија је знала да се неће живе вратити када пред царом исповеде да су хришћанке, зато је своју децу подучавала о томе како да са лакоћом приме венац мучеништва и преселе се у вечно царство Христа Господа.

Када је цар видео ове младе девојчице и њихову мајку, задивио се њиховој лепоти и васпитању, али дубоко се разочарао када су све четири исповедиле веру у Христа. Цар им је дао три дана да размисле о свему и онда поново да се суоче са њим.

За сва три дана мајка Софија говорила је својим кћерима о Царству Небеском и припремала их за страдање за Христа. Након три дана девојчице су поново доведене испред цара и пошто нису хтеле да се поклоне богињи Артемиди и да принесу жртве, бачене су на страшне муке.

Тучене су до изнебоглости, бацане у ватру, поливане врелом смолом и уљем, али девојчице су све јуначки одолевале. Наизад посечене су мачем прво Вера, па Нада, па затим и Љубав, док им је мајка остала у животу.

Мајка узе њихова часна тела и сахрани и три дана и ноћи се молила на њиховом гробу док и она сама није предала дух свој на том месту.

Празнују се 30. септембра.

Икона Свете мученице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија – понуда и наручивање иконе

Икона Свете мученице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени