Икона Свете Петке

Икона Свете Петке – Преподобна мати Параскева, представља једну од најпоштованијих светитељки на овим просторима. Ова славна светитељка била је српског порекла, која је рођена у граду Епивату који се налазио између Силимврије и Цариграда. Пореклом од имућних и побожних родитеља ова светитељка Божија од ране младости живела је по заповестима Божијим.

Погледајте иконе из наше понуде и нека икона Свете Петке оплемени ваш православни дом.

Икона Свете Петке – историја и значај за православље

Икона Свете Петке приказује једну од најпоштованијих светитељки на нашим просторима. Света Петка, потицала је из имућне и богобојажљиве породице. У таквој средини од малих ногу васпитавана је у духу православља. Њен брат Јевтимије, добивши дозволу од родитеља замонашио се.

По смрти својих родитеља Света Петка- Параскева кренула је подвижничким животом. Пост и молитва били су њена животна жеља. Свој живот наставила је посетивши светиње Палестине где се касније и настанила у Јорданској пустињи. По Угледу на Светог Илију и Светог Јована Крститеља она се хранила једино пустињском травом.

Такав живот у пустињи, ван сваке страсти био је подложан да је куша лукави враг. Али сва та искушења нису је уздрмала, јер се једино молила и надала у Христа. И тако годинама живећи у пустињи једно вече јави јој се анђео Божији рекавши да остави пустињу и да се врати у отачаство.

Дошавши у Цариград у Сркву Свете Софије она је наставила са животом који је водила у пустињи. Наставила је да пости и да се моли. Након две године она је скончала свој живот. По њеној жељи, њено гробно место било је ван гробља. Промислом Божијим њено тело је касније пронађено  и положено је у храм Петра и Павла у Епивату.

Два века касније њене свете мошти су уз посредовање бугарског цара Јована Асена пренете у Трново. Због Турских освајања једно време су биле и у Београду, затим враћене у Цариград. Данас свете мошти ове светитељке налазе се у Јашију.

Молитвено се прославља 27.октобра.

Иконе Света Петка – понуда и наручивање иконе

Икона Свете Петке оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или жељену икону одаберите уживо, у продавници при Храму.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени