Икона Свети апостол Марко

Икона Свети апостол Марко представља великог светитеља и писца Православне Цркве. Свети апостол Марко, спада у ред седамдесеторице апостола који је био сапутник апостола Петра који га је и поставио за епископа. На молбу хришћана он је написао Јеванђеље по Марку . Своју мисионарску делатност ширио је по Александрији, где је био први проповедник а уједно и први њен епископ.

Погледајте иконе Свети апостол Марко из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети апостол Марко – живот и значај за православље

Икона Свети апостол Марко представља великог светитеља и писца  Православне вере. Апостол Марко је, као и други апостоли, написао Јеванђеље. Био је сапутник апостола Петра, па је на молбу хришћана пристао да напише Јеванђеље односно да напише све оно што му је апостол Петар казивао о Господу Исусу Христу.

Свети апостол Марко, био је пореклом Јеврејин. Своју мисионарску делатној ширио је по Египту, где је био и епископ. Постављао је епископе, свештенике и ђаконе, проповедао веру Христову и учио људе врлинском животу. Бројна су чуда које је овај светитељ и угодник Божији учинио. Све то је код незнабожаца изазивало завист и љубомору и због тога су желели што пре да га убију.

На празник Христовог Васкрса, незнабошци су ухватили апостола Марка и везали га, па га таквог вукли по камењу до тамнице. У тамници се апостолу Марку јавио Бог рекавши да је његово име вечно уписано у књизи живота на небесима.

Након овога, желећи да га погубе и спале, апостол Марко се помоли Богу и испусти дух свој. Тог тренутка деси се чудо, јер се спусти мрак и поче јака киша а потом и земљотрес који поруши многе објекте и поби доста народа.

Свети апостол Марко, јеванђелист и мученик Христов скончао је свој живот у Египту, у граду Александрији за време царовања Нерона.

Молитвено се прославља 08. маја.

Иконе Свети апостол Марко – понуда и наручивање иконе

Икона апостол Марко оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем  сајта Храма Светог Саве, или је купите у нашој продавници у Храму.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени