Икона Свети апостол Тома

Икона Светог апостола Томе представља једног од дванаест великих  апостола Цркве Христове. Након Христовог Васкрсења, када је Васкрсли Христос јавио својим ученицима, апостол Тома је исказао сумњу . Кроз ту сумњу добила се нова потврда тог спасоносног догађаја. И рече Господ Томи: „ пружи руку твоју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран“.

Погледајте иконе Свети апостол Тома из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светог апостола Томе – живот и значај за православље

Икона Светог апостола Томе представља великог светитеља Православне вере. Он је један од дванаесторице апостола које је Господ Исус Христос изабрао. У народу, познато је  сумњање апостола Томе, који је сумњао у Васкрсење Христово. Након Силаска Светог Духа на апостоле, апостол Тома је добио Индију као место свог мисионарског делања.

Свети апостол Тома звани близанац био је родом из града Панеаде Галилејске. Видевши Христову проповед и Христова чуда он је пошао за Њим и постао један од његових ученика. Као место свог мисионарског деловања, добио је Индију због чега се растужио, али му се јавио Господ који га је укрепио и охрабрио да крене на тај пут.

Колико је имао успеха у Индији говори нам чињеница да је бројна чуда чинио и да је много народа у веру Христову приволео. У житију је остало сачувано чудо, када је због зидања храма Господњег померио велико дрво два километра даље. Свети апостол Тома био је лажно оптужен за убиство детета, али чудом Божијим дете је оживело и рекло ко је прави убица.

Као и многи праведници и исповедници тог времена и апостол Тома је свој живот скончао у болу и мукама. Наиме, свој земљски живот скончао је тако што су га војници проболи копљем.

Након смрти, због болести свог сина, цар нареди да се отвори гроб светог апостола Томе, али пошто су отворили они нису нашли тело, јер један хришћанин беше тајно узео свете мошти и однео у Месопотамију и тамо их часно положио. На том месту, где је било сахрањено тело апостола Томе, десила су се многа чудеса у славу Божију.

Молитвено се прославља 19. октобра.

Иконе Свети апостол Тома – понуда и наручивање иконе

Икона апостол Тома оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени